Călătoriile în afara Uniunii Europene devin din ce în ce mai accesibile pentru cetățenii români, iar în 2024, obținerea pașaportului a devenit un proces simplificat. Dar vât costă să îți faci pașaport în 2024? Lucrurile sunt foarte simple și tot ce trebuie să faci este să îți faci o programare online, apoi să plătești taxa aferentă în funcție de tipul de pașaport pe care îl vrei.
Pentru a obține pașaportul în 2024, trebuie să urmați pașii simpli și să ai la îndemână următoarele documente:
Vezi și: Recunoaștere facială pe Aeroportul Otopeni: cât mai durează alinierea la standarde internaționale
Acte necesare pentru pașaportul copiilor:
În cazul copiilor sub vârsta de 14 ani, procesul de obținere a pașaportului simplu electronic sau temporar implică următoarele documente:
Taxele pentru pașaport variază în funcție de tipul pașaportului și vârsta solicitantului:
Vezi și: Ce înseamnă dunga roșie în buletin. Ce se spunea despre aceasta înainte de 1989
Taxele pentru pașaport pot fi achitate:
Indiferent de metoda aleasă, documentul de plată trebuie să conțină informații precum numele, prenumele și CNP-ul persoanei beneficiare, tipul pașaportului solicitat, contul IBAN, codul fiscal și denumirea instituției Prefectului județului (sau municipiul București) unde va fi depusă cererea de eliberare și suma plătită.
Obținerea unui pașaport implică parcurgerea unui proces specific și respectarea anumitor pași. Iată ghidul detaliat al pașilor pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți face pașaport:
Vezi și: Motivul nebănuit pentru care nu ai voie să zâmbești în poza de buletin. Nimeni nu știa acest detaliu
Intră pe site-ul hub.mai.gov, unde te poți programa pentru obținerea pașaportului. Aici alegi data și ora la care te vei prezenta pentru formalități.
Apoi, plătește taxa aferentă tipului de pașaport pe care îl dorești. Dacă o faci la bancă, ai grijă de chitanță, pentru că vei avea nevoie de ea. Dacă o plătești online, asigură-te că găsești dovada plății rapid ca să o poți arăta autorităților.
Apoi, în ziua programării, adu cu tine buletinul, pașaportul vechi/expirat și dovada plății taxei.
Vei prezenta toate documentele necesare la biroul de pașapoarte în ziua programării, apoi ți se va face fotografia care va apărea pe document.
Citește și: De ce nu ai voie să zâmbești în poza de buletin sau pașaport. Explicația e mult mai simplă decât credeai
Ți se va da o hârtie cu care poți veni după câteva zile să îți ridici noul pașaport. Acesta este valabil în funcție de tipul său. Cel simplu electronic e valabil 10 ani pentru cei peste 18 ani, iar cel simplu temporar e valabil doar un an.