19 mai 2022 | 20:30

Ce înseamnă dunga roșie în buletin. Ce se spunea despre aceasta înainte de 1989

Utile
Ce înseamnă dunga roșie în buletin. Ce se spunea despre aceasta înainte de 1989
Semnificația dungii roșii de pe buletin

Ce înseamnă dunga roșie în buletin, o întrebare pe care și-o pun în zilele noastre mulți tineri. Această poveste datează din perioada comunistă, când circula un mit conform căruia erau pedepsite prin aplicarea unei dungi roșii pe buletinul de identitate acele persoane care aveau unele afecțiuni psihice. Tot legendele mai spuneau că acele persoane puteau să facă orice sau aproape orice ără să pățească nimic și că erau protejate de către poliție. Iată ce înseamnă dunga roșie pe buletin.

Dunga roșie pe buletin – ce înseamnă

Fiecare cetățean român, care are domiciliul în România deține o carte de identitate. Aceasta este un act de identitate oficial. Obținerea acestui document este obligatorie de la vârsta de 14 ani. Cetățenii români cu domiciliul în străinătate sunt scutiți de obținerea cărții de identitate. Dacă aceștia intenționează să își stabilească o reședință temporară în România, pot solicita apoi un act de identitate provizoriu, care este denumit: Carte de identitate provizorie. Aceasta are valabilitatea un an, după care se poate elibera alta.

Dunga roșie pe buletin - ce înseamnă

Semnificația dungii roșii de pe buletin

Când au apărut buletinele de identitate

Cărțile de identitate sunt eliberate de Direcția Evidența Persoanelor și Gestionarea Bazelor de Date, din subordinea Ministerului Administrației și Internelor din România. Primele cărți de identitate au purtat denumirea de buletine de evidenta populației. Mai apoi au fost denumite buletine de identitate, mai exact din anul 1949 când acestea au devenit unice la nivelul întregii țări.

Ce înseamnă dunga roșie în buletin

O categorie aparte de cărți de identitate erau reprezentate de buletinele cu dungă roșie. Se spunea că înainte de anul 1989, doar persoanele care erau internate în permanență în spitalele de profil, pentru a-și trata bolile psihice, aveau aplicată dunga roșie pe buletin.

Pentru a aplica dunga roșie pe buletin era necesar ca poza persoanei și datele acesteia să fie mutate cu aproximativ 1-2 centimetri mai spre dreapta. Poziția dungii era verticală și avea pe fundal emblema spitalului unde era internat pacientul.

Semnificația dungii roșii de pe buletin

În zilele noastre foarte multe persoane se întreabă ce înseamnă dunga roșie în buletin, precum și dacă aceasta a existat în realitate sau dacă a fost doar un mit.

De multe ori, peste tot, cu siguranță am întâlnit oameni (și poate chiar mai întâlnim și astăzi) mândri de nebunia lor, care de obicei făceau scandal și care se lăudau că ei pot să facă orice vor, pentru că nu are nimeni ce să le facă. Dacă nu se lăudau ei cu dunga roșie de pe buletin, exista un vecin sau un prieten care scotea la iveală acest aspect, pentru a fi lăsat în pace, pe motiv că este ,,nebun”.

Dunga roșie pe buletin – mit sau realitate

Până acum nu a existat cineva care să vină și să spună clar că a văzut cu ochii lui existența unei dungi roșii pe un buletin de identitate sau un buletin însemnat a unei persoane. Nici că a venit vreo persoană care să arate concret dunga roșie de pe propriul buletin.

 

PlaySport
Nu e Hamilton! S-a aflat, în sfârșit, cu cine se iubește Shakira: E un actor care a apărut cu ea în videoclip
Ego.ro
ȘOC! Cum arătau Diana Șoșoacă și soțul în ziua cununiei, când se iubeau. Sunt într-un scandal monstru acum
Digi24
La 28 de ani s-a trezit cu o avere colosală, de 4,7 miliarde de dolari. Cum s-a întâmplat
Cancan.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția celui mai bogat om din lume. Hélène Mercier și Bernard Arnault sunt căsătoriți de peste trei decenii
GSP.ro
„Cea mai spectaculoasă ciclistă din lume" a renunțat complet la haine
Stirile PROTV
Vinovați fără vină. Motivul pentru care locatarii unui bloc din Brașov riscă să-și piardă apartamentele în care stau de 2 ani
Romania TV
Zanni, prins într-un triunghi amoros la Survivor All Stars. Ana Porgras a răbufnit: „Când ai pupat-o și i-ai dat trandafirul, a cedat psihic”
Capital.ro
Se înlocuiesc BULETINELE de identitate. Decizia UE va fi obligatorie în România
EVZ.ro
Portalul magic se deschide astăzi. Toate dorințele arzătoare se pot îndeplini
Adevarul
Mărturia cutremurătoare a unui fost agent CIA despre cum a fost rănit la Moscova de un atac misterios
BZI.ro
Delia are probleme de sănătate! „Am niște amețeli foarte ciudate!“
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Doi români au început să plângă în tribunal când judecătoarea austriacă le-a spus că pot pleca acasă, deși îi condamnase la închisoare cu executare
Sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ea este Andreea, prima soție a lui CRBL. Motivul ireal pentru care a pus cruce mariajului de 7 ani: ”Ne-am despărțit într-o zi în care…”
Redactia.ro
A fost nevoie doar să intre pe stadion pentru a deveni virală!
Digisport.ro
Regele geto-dac care a învins un imperiu. Și-a învins cel mai mare rival și s-a însurat cu fiica lui
Click.ro
Andreea Sasu, primele declarații despre împăcarea cu Philipp Plein și despre sarcină: "Suntem împreună de un an. Lumea judecă prin ceea ce vede, dar situația..."
Viva.ro
Ce este norovirusul, infecția găsită la un liceu din Timișoara. Se transmite rapid și poate rămâne câteva zile pe suprafețe
Digi24
Copilul ținut sclav de părinți era „închiriat” pentru 1.000 de lei/lună. Primar: Ce se întâmplă după ora 4 se întâmplă după ora 4
Digi24
Simona Halep, de nerecunoscut după ce și-a schimbat culoarea părului / FOTO
Unica.ro
Irinel Columbeanu, vizitat la azil de femeia pe care n-o poate uita
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
Ungaria întoarce spatele! Ungurii nu vor renunța niciodată: Psihoză
Capital.ro
Apare o nouă perlă a turismului naţional. Se află într-o zonă cu proprietăți tămăduitoare din Ardeal
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Încă o despărțire în showbiz! Păreau extrem de îndrăgostiți, dar și-au spus „Adio”, iar motivul este total neașteptat. S-a aflat totul acum: „Nu a vrut...”
Avantaje
Cardul de SĂNĂTATE se SCHIMBĂ radical. Ce TREBUIE sa facă ROMÂNII
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
„M-ai lăsat gravidă, boule”. Ce a apărut pe mașina unui hunedorean. Soția lui a intrat imediat în alertă | FOTO
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro