Simona Halep a primit recent încă o lovitură în scandalul dopajului. Româncei i se aduc noi acuzații, după anunțul făcut de reprezentanți ai Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. Ce este „pașaportul biologic” al sportivilor și ce s-a spus despre jucătoarea din Constanța: „Înţelegem că anunţul de astăzi adaugă complexitate unei situaţii deja foarte cunoscute”.
Probleme noi pentru Simona Halep. Românca tocmai a fost acuzată de o a doua încălcare a regulamentului antidoping. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat că ar exista unele „iregularități în pașaportul său biologic”.
„Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de încălcare suplimentară şi separată a Programului antidoping de tenis (TADP), legată de nereguli din paşaportul biologic al sportivului (ABP). Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a testării pozitive pentru substanţa interzisă Roxadustat la US Open în august anul trecut”, se arată într-un comunicat postat de ITIA pe site-ul oficial.
Această nouă acuzație a fost făcută în urma evaluării pașaportului biologic al Simonei Halep de către un grup independent de experţi.
„Înţelegem că anunţul de astăzi adaugă complexitate unei situaţii deja foarte cunoscute. De la începutul acestui proces ne-am hotărât să comunicăm cu doamna Halep într-o manieră empatică, eficientă şi oportună.
Desigur, înţelegem că există un mare interes al mass-media în aceste cazuri. Ar fi nepotrivit ca noi să comentăm detaliile până la încheierea întregului proces, dar vom continua să interacţionăm cu tribunalul independent Sport Resolutions şi cu reprezentanţii doamnei Halep cât mai rapid posibil”, a declarat Nicole Sapstead, Senior Director pentru Anti-Doping la ITIA.
Te-ar putea interesa și: Simona Halep, noi acuzații de dopaj. Cum se apără românca: „E hărțuire. Vor să mă găsească vinovată”
Pașaportul biologic a fost folosit întâia oară în lumea tenisului în anul 2014, fiind un instrument important utilizat de agențiile antidoping „pentru a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine”, conform site-ului oficial al Agenției Internaționale Antidoping (WADA).
Cu alte cuvinte, experții pot fi puși în alertă în situațiile în care valorile măsurate din sânge de-a lungul timpului ies din parametrii normali ai unui sportiv, putând să indice faptul că acesta a folosit substanțe interzise.
Potrivit WADA, pașaportul biologic poate fi integrat în programul antidoping „pentru a identifica sportivii care necesită atenție suplimentară printr-o interpretare inteligentă și în timp util a datelor din pașaport” sau pentru „a urmări posibile încălcări ale regulilor antidoping, în conformitate cu articolul 2.2 din Codul Mondial Antidoping, care face referire la utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanțe sau metode interzise”.
Te-ar putea interesa și: Scenariu uluitor în „cazul Simona Halep”. „Cineva a vrut să-i facă rău”. Cine este jucătoarea de tenis din România care a lansat această teorie șocantă