Cât consumă un laptop băgat în priză, în fiecare oră? Laptopurile, în general, mai puțină energie decât computerele de birou. Sunt concepute pentru a funcționa cu ajutorul unei baterii. Dar, de fapt, cât consumă un laptop băgat în priză, în fiecare oră? Aflăm în cele ce urmează.
În general sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. În plus, laptopurile au rareori o placă video puternică și folosesc adesea o grafică integrată, care necesită mai puțină energie electrică.
Prețul de achiziție este întotdeauna un aspect important atunci când vine vorba de cumpărarea unui nou laptop. Dar cum rămâne cu costurile curente de funcționare?
Poate că nu este un lucru la care ne gândim prea des. Cu toate astea, încărcarea unui laptop consumă energie electrică, iar energia electrică costă bani, dar cât de mult mai exact?
Încărcarea completă a unui laptop va costa în jur de 0.080 kWh în consumul de energie electrică, pe oră. La acest consum contează dimensiunea bateriei, precum și rata de utilizare a energiei electrice.
Laptopurile mici, cum ar fi notebook-urile, au în general o capacitate a bateriei de 30-50Wh. Pe de altă parte, laptopurile mai mari, cu cerințe mai mari de putere de procesare sau cu ecrane HD, au adesea baterii de peste 70Wh.
Dacă facem un calcul la valoarea dată anterior, de 0.080 kWh, atunci am avea la 8 ore un consum de 0.640 kWh. Mergând mai departe cu calculcul am ajunge, pe lună, la un consum de 19.2 kWh. Luând prețul de piață, adică 0.8 lei pentru 1 KWh, facem calculcul: 19.2 kWh*0.8 lei= 15,36 lei pe lună.
Presupunem că bateria este încărcată de la 0% la 100% o dată pe zi, 365 de zile pe an. Rețineți că o baterie mai mare nu înseamnă neapărat că va avea o durată de viață mai lungă.
De exemplu, laptopul Asus ROG se laudă cu o capacitate a bateriei dublă față de cea a Toshiba Chromebook 2. Cu toate acestea, Asus ROG este un laptop de gaming care consumă considerabil mai multă energie în comparație cu un notebook de bază.
Acest lucru înseamnă că Asus ROG poate avea sau nu o autonomie mai mare a bateriei. Dar asta în funcție de modul în care este folosit.
Cu cât laptopul trebuie să lucreze mai mult, cu atât consumă mai multă energie electrică. Activități precum streamingul de conținut TV și jocurile video sunt deosebit de cunoscute pentru că mănâncă din încărcătura bateriei unui laptop.
Bateriile cu litiu se deteriorează în timp, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, capacitatea maximă de stocare scade odată cu vârsta.
Temperaturile extreme pot accelera pierderea încărcăturii și deteriorarea capacității. Evitați să lăsați laptopurile în mașini fierbinți sau direct la soare.
În funcție de tipul de laptop și de cunoștințele în materie de calculatoare, modernizarea componentelor poate reduce cererea globală de energie electrică a laptopului.
Adăugând mai multă memorie RAM sau trecând la un SSD laptopului îi este mult mai ușor să extragă datele stocate, ceea ce reduce consumul de energie electrică.
Nu uitați că, cu cât bateria laptopului trebuie încărcată mai des, cu atât veți cheltui mai mult pe energie electrică pentru a o încărca.
Dacă bateria laptopului durează doar câteva ore și trebuie reîncărcată în mod repetat pe parcursul zilei, puteți ajunge să cheltuiți pe termen lung mult mai mult pe electricitate.
Acum că știi cât consumă un laptop băgat în priză, în fiecare oră, poate te vei gândi dacă mai folosești intens laptopul.
Cu prețurile practicate acum, există riscul ca orice consum în plus să-ți aducă valori mari pe factură. Așa că, mare grijă la consum.