26 sept. 2022 | 16:00

Cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză, chiar dacă este închis. Ce factură vei primi

Utile
Cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză, chiar dacă este închis. Ce factură vei primi
Puterea CPU a laptopului va determina în mare măsură puterea utilizată

Ca orice consumator, așa cum era de așteptat, laptopul poate fi un consumator de curent electric. Dar ți-ai pus întrebarea „Cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză, chiar dacă este închis?”. În cele ce urmează vom afla acest aspect. Vom calcula și cam ce factură vei primi, în cazul în care laptopul tău stă permanent în priză, chiar dacă este închis.

Ar trebui să lăsăm laptopul conectat la priză tot timpul?

La un moment dat, toți utilizatorii de laptopuri se gândesc la aceeași întrebare: este rău să lași laptopul conectat tot timpul la priză? Se pare că răspunsul nu este în întregime simplu. Așa că haideți să aruncăm o privire:

Cunoașteți bateria laptopului

Există două tipuri principale de baterii utilizate în laptopuri: litiu-ion și litiu-polimer. Deși sunt tehnologii diferite, ele funcționează în mare parte în același mod. Amândouă generează energie prin mișcarea electronilor.

Acest flux constant este, de asemenea, necesar pentru a ajuta la menținerea sănătății bateriei. Pentru ambele tipuri de baterii, următoarele afirmații sunt adevărate, sau cel puțin în ceea ce privește laptopurile moderne:

  • O baterie nu poate fi supraîncărcată: Nu există niciun pericol de supraîncărcare a unei baterii dacă o lăsați în priză tot timpul, chiar și 24/7. De îndată ce atinge 100%, va înceta să se încarce și nu va porni din nou până când tensiunea nu va scădea sub un anumit nivel.
  • Descărcarea completă a unei baterii o va deteriora: Dacă permiteți ca bateria să fie complet goală pentru o perioadă îndelungată, aceasta poate intra într-o stare de descărcare profundă. Acest lucru poate fi fatal – s-ar putea să nu o mai puteți încărca niciodată.

Așadar, pe baza acestor informații, putem concluziona că ar trebui să vă lăsați laptopul conectat tot timpul la priză? Nu chiar.

Lucruri care deteriorează bateriile cu litiu

Adevărul despre bateriile pe bază de litiu este că acestea sunt în mod inerent instabile. Acestea încep să-și piardă capacitatea din momentul în care sunt produse.

De altfel, numeroși factori le grăbesc declinul. Printre aceștia se numără:

  • Ciclurile de încărcare/descărcare: Fiecare baterie are un număr finit de ori de câte ori poate fi încărcată și descărcată.
  • Nivelul de tensiune: Cu cât nivelul de încărcare este mai ridicat, măsurat în volți pe celulă, cu atât durata de viață a bateriei este mai scurtă.
  • Temperatura ridicată: Peste 30 de grade Celsius poate provoca daune ireparabile.

Ultimele două sunt cele care ne interesează cel mai mult aici. Un studiu cuprinzător realizat de Battery University evidențiază modul în care nivelurile de tensiune și temperaturile ridicate vor scurta durata de viață a unei baterii în mod izolat și chiar mai mult atunci când se combină.

Bateriile litiu-ion se încarcă până la 4,20 volți pe celulă. Asta reprezintă 100% din capacitatea lor. La acest nivel, bateria va avea o durată de viață de 300-500 de cicluri de descărcare.

Cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză

Mulți oameni își petrec timpul pe laptopuri, fie că lucrează, fie că se uită la un film sau joacă un joc. Pandemia a făcut ca utilizarea acestor dispozitive să pară o necesitate.

Cea mai mare întrebare este: ât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză, chiar dacă este închis.? Există o modalitate prin care pot monitoriza consumul de energie al laptopului meu?

În medie, un desktop consumă între 50 și 100 de wați atunci când este utilizat și aproximativ 150 și 300 de wați pe zi dacă este pornit timp de 8 ore în fiecare zi. Pe piață există formule care facilitează calcularea consumului de energie al unui laptop.

Laptopul consumă mai multă energie atunci când este conectat la priză și în uz. Conumă mai mult decât atunci când îl las în standby. În medie, va consuma în jur de 50w până la 100w ori de câte ori laptopul este conectat la sursa de alimentare.

Cantitatea de energie consumată de laptop variază în funcție de tipul de laptop pe care îl ai și de încărcătorul acestuia. Laptopurile mai mari tind să consume mai multă energie decât cele mai mici.

Știați că un laptop consumă mai puțină energie decât un computer? Conform studiilor efectuate, un laptop consumă cu până la 80% mai puțină energie decât un computer. Acesta este principalul motiv pentru care mulți oameni trec la laptopuri în zilele noastre.

Am făcut calculele pentru tine

Conform unor teste făcute, după cum vă spuneam, s-a constatat că un laptop de dimensiuni medii consumă aproximativ 80 de wați pe oră, la 24 de ore însemnând un consum de 1.920 Kw. Dacă folosim laptopul timp de 24 ore, la prețul unui kwh de 0.80 lei, pe lună costul ar fi de 15,360 lei pe lună.

Puterea CPU a laptopului va determina în mare măsură puterea utilizată

Un lucru care determină cantitatea de energie pe care o consumă un laptop este designul acestuia. Unele laptopuri consumă foarte multă energie. De asemenea, pot consuma mai multă energie decât un computer de birou obișnuit.

În cele mai multe cazuri, se știe că majoritatea laptopurilor consumă mai puțină energie. Aplicațiile care rulează pe laptop vor determina cât de multă energie consumă laptopul tău.

Dacă ai un software de editare sau de jocuri pe laptop, sunt șanse să consumi mai multă energie. Puterea CPU a laptopului va determina în mare măsură puterea utilizată de multe laptopuri.

Dacă un laptop are un CPU mai mare, este inevitabil să folosească mai multă energie. Va folosi mai multă nergie decât dacă ar folosi un laptop cu un CPU mai mic.

Câtă energie utilizează un încărcător de laptop?

Un alt lucru pe care cineva ar trebui să îl afle atunci când are un laptop este dacă lăsarea încărcătorului acestuia fără priză ar avea un impact asupra consumului de energie electrică.

Mulți oameni au obiceiul de a-și lăsa încărcătorul în priză atunci când nu este folosit. Cercetările arată că acest lucru are totuși un impact asupra cantității de energie electrică consumată de o gospodărie.

Se presupune că atunci când laptopurile sunt complet încărcate, acestea nu mai consumă energie electrică. Studiile arată că acest lucru nu este de fapt adevărat.

Laptopul continuă să consume energie electrică dacă rămâne conectat la priză după ce este încărcat complet. Încărcarea consumă o anumită cantitate de energie dacă îl lăsați în priză.

Energia consumată de laptopuri și de încărcătoarele acestora atunci când sunt conectate la priză este cunoscută sub numele de energie vampir. Poate că nu este foarte mare, dar totuși contribuie în mare măsură la creșterea facturii de utilități la sfârșitul lunii.

În medie, încărcătorul laptopului va consuma până la 29,84 wați atunci când este lăsat în priză. Unitatea va consuma până la 22,40 wați dacă este lăsat în priză după ce a fost încărcat. Această cantitate se traduce prin peste 60% din energia utilizată atunci când încărcați laptopul.

Din acest motiv, vă sfătuim să închideți priza atunci când laptopul nu este încărcat. Unele persoane vă recomandă să îl deconectați de la priză dacă nu se încarcă. Acest lucru va contribui în mare măsură la reducerea sumei de bani pe care o plătiți ca facturi de electricitate atunci când veți termina.

Dacă aveți un cablu prelungitor cu peste un încărcător conectat la el, scoateți încărcătorul din priză după utilizare. Astfel, veți putea folosi bateria laptopului în loc să consumați energie electrică atunci când laptopul este complet încărcat.

Cum să verificați consumul de energie pentru a afla cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză

Cu toate aceste informații, sunteți curioși să aflați câtă energie consumă laptopul de fiecare dată când îl folosiți. Cunoașterea acestor informații va fi utilă atunci când veți încerca să vă dați seama cum să reduceți consumul de energie.

Există mai multe moduri în care puteți proceda în acest sens. Primul lucru pe care îl puteți face este să vă verificați managerul de sarcini. Acesta se găsește făcând clic dreapta pe bara de activități și căutând „Task Manager”.

Aici veți găsi o listă cu aplicațiile și modul în care acestea funcționează pe laptop. Managerul de sarcini oferă, de asemenea, detalii despre cantitatea de spațiu din CPU pe care o folosesc aplicațiile sau software-ul.

Singurul dezavantaj este că nu veți avea o reprezentare clară a consumului de energie. Semnul de utilizare a energiei este denotat prin „foarte scăzută”, „scăzută”, „ridicată” și „foarte ridicată”.

O altă modalitate de a afla câtă energie utilizează laptopul este de a verifica utilizarea bateriei. Puteți găsi acest lucru în setări. Acesta vă va oferi o idee aproximativă despre câtă energie consumă bateria aplicațiile și software-ul.

Partea bună a verificării sub baterie este faptul că veți vedea ce aplicații și software folosesc un procent mai mare de energie. Există o listă cu modul în care a fost utilizată energia în ultimele 24 de ore și poate ajunge până la o săptămână.

Deși toate acestea ar putea fi modalități foarte bune de a vedea cum consumă energie laptopul, ele nu sunt în totalitate exacte.

Calculatoru de consum de energie te ajută să afli cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză

Una dintre cele mai sigure modalități de a ști câtă energie consumă laptopul este utilizarea calculatorului de consum de energie. Aceasta este o formulă care vă permite să calculați câtă energie consumă laptopul zilnic. Veți obține o imagine clară cu wați care sunt utilizați.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când calculați consumul de energie este să obțineți puterea dispozitivului. Odată ce ați făcut acest lucru, calculați câte ore pe zi folosiți laptopul. Înmulțind aceste două numere, veți obține puterea în wați pe zi.

Mulți oameni folosesc kilowați pe oră pentru a ști ce utilizează compania de electricitate atunci când află care le sunt facturile. Pentru a face acest lucru, convertiți puterea. în kilowați prin împărțirea cu 1000. Înmulțiți această cifră cu numărul de ore dintr-o zi și obțineți valoarea kWh.

Pentru a converti această cifră în cantitatea de wați pe care o utilizați într-o lună, luați această valoare și înmulțiți-o cu numărul de zile dintr-o lună. Acesta va face eforturi mari pentru a vă ajuta să determinați câtă energie consumați într-o lună.

Dacă nu vă place să faceți calcule matematice, mai există și alte modalități prin care vă puteți calcula consumul de energie electrică într-o lună. Cunoscându-le, vă va fi ușor pe termen lung.

Modalități de a determina consumul de energie al laptopului

Am aflat deja un prim răspuns la întrebarea „Cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză”. O altă modalitate de a determina consumul de energie al laptopului este prin utilizarea programelor gratuite disponibile online.

Tot ce trebuie să faceți este să descărcați software-ul și să îl rulați prin laptop. Deschiderea acestuia vă va arăta consumul de putere și vă poate oferi chiar și sfaturi despre cum să reduceți acest consum de energie.

Un wattmetru este o altă modalitate excelentă și precisă de a ști câtă energie consumă laptopul. Tot ce trebuie să faceți este să cumpărați contorul, apoi să-l atașați la priză. Conectați încărcătorul deasupra acestuia.

Contorul funcționează în timp real și măsoară numărul de wați pe care laptopul îl folosește atunci când este pornit. Este o modalitate excelentă și ușoară de a vă monitoriza consumul de energie fără a descărca un software sau a face calcule.

Cum să reduceți consumul de energie al laptopurilor

Principalul motiv pentru care mulți oameni sunt interesați de consumul de energie al laptopului lor este să afle ce pot face pentru a-l reduce. Acest lucru contribuie în mare măsură la reducerea facturilor de energie electrică.

Iată câteva lucruri pe care le puteți face și care vă vor fi de folos atunci când doriți să reduceți consumul de energie al laptopului dumneavoastră.

Reduceți luminozitatea ecranului și așa stabilești cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză

Unul dintre cele mai mari consumuri de energie de pe laptop este luminozitatea ecranului. Un ecran luminos va însemna că laptopul consumă mai multă energie.

Așadar, reduceți luminozitatea ecranului dacă nu aveți nevoie de ea. Astfel bateria va dura mai mult. De asemenea, veți utiliza mai puțină energie atunci când vă încărcați laptopul.

Verificați setările de gestionare a energiei și vezi cât curent consumă laptopul dacă îl lași tot timpul în priză

Actualizați setările de energie de pe laptop. Există opțiuni de economisire a energiei pe laptop și tot ce trebuie să faceți este să le găsiți.

Nu efectuați sarcini care necesită un procesor intensiv

Efectuarea unor sarcini precum editarea, și redarea de videoclipuri este inevitabil să își pună amprenta asupra dispozitivului. Dacă puteți evita efectuarea unor astfel de sarcini pe laptop, veți economisi o mulțime de energie utilizată.

Folosiți cu atenție rețeaua Wi-Fi

Dacă nu efectuați o sarcină care necesită internet, dezactivați Wi-Fi-ul. Este una dintre modalitățile prin care laptopul ajunge să consume multă energie.

Concluzie

Aceste câteva sfaturi au fost încercate și testate și s-au dovedit a fi foarte eficiente. Ele vă vor ajuta foarte mult să vă asigurați că vă păstrați durata de viață a bateriei și că economisiți la facturile de electricitate.

Suntem într-o epocă în care nu putem evita în totalitate utilizarea dispozitivelor electronice, ceea ce se reflectă foarte mult asupra facturilor de electricitate pe care le plătim.

Cunoașterea consumului de energie electrică pe care îl folosesc dispozitivele noastre va contribui în mare măsură să ne asigurăm că îl putem reduce și că putem fi productivi folosind mai puțini bani.

De asemenea, ne asigurăm în mare măsură că durata de viață a bateriei laptopului nostru ne servește mai mult timp.

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
O infecție face ravagii. Duce la cancer în scurt timp
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Ucraina a umilit România! Biserica Ortodoxă Română (BOR) a făcut anunțul
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
SENIORII care AU PRIMIT MAJORĂRI, VIZAȚI! MARIUS BUDĂI a CONFIRMAT
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro