Mulţi politicieni și-au depus deja candidatura și speră să prindă lozul cel mare, un salariu colosal. Cât câștigă un europarlamentar.
Alegerile Europarlamentare vor avea loc pe dat de 26 mai. Partidele și-au definitivat deja listele cu candidații pentru europarlamenatre, iar aceștia sunt motivați pe lângă importanța funcției și de veniturile salariale, care sunt uriașe comparativ cu cele din țara noastră.
Eurodeputaţii primesc o indemnnizaţie lunară netă de la Parlamentul European în valoare de aproximativ 7.000 euro. În plus, mai primesc în jur de 25.000 de euro pentru plata salariilor colaboratorilor. Iar cireașa de pe tort este faptul că după împlinirea vârstei de 63 de ani, euroaleșii vor primi pensie din bugetul instituției. Pensia reprezintă 3,5% din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului
Un europarlamentar are un salariu brut de 8.757 euro pe lună, care este achitat din bugetul Parlamentului European, potrivit datelor prezentate pe site-ul instituţiei. Însă, toți eurodeputaţii plătesc un impozit comunitar şi contribuţii la fondul de asigurări sociale, astfel acestora le rămâne lunar un salariu net de 6,824 euro.
Astfel, salariul de bază al unui deputat în Parlamentul European este stabilit la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător al Curţii Europene de Justiţie. Astfel, euroaleşii nu decid şi nu pot stabili cuantumul indemnizaţiei lor.
Deputaţii din Parlamentul European au libertatea de a-şi alege propria echipă de lucru, care este plătită din bugetul instituţiei. În anul 2018, suma maximă care includea toate costurile pentru plătirea asistenţilor personali era de 24.526 euro.
Deputaţii europeni pot alege să aibă mai multe feluri de asistenţi. Astfel, pot avea asistenţi acreditaţi la Bruxelles, Luxembourg sau Strasbourg, care se află sub administrarea directă a Parlamentului European, adică vor beneficia de aceleași condiții ca ceilalți angajați pe perioadă determinată a UE.
Sau eurodeputaţii pot să angajeze maxim trei asistenţi acreditaţi, iar minim un sfert din bugetul total trebuie să fie folosit pentru plata asistenţilor acreditaţi. Totodată, euroaleşii pot angaja „asistenţi locali” din ţara de provenienţă. Cel mult 75% din bugetul total poate fi folosit pentru plata acestora. Din anul 2009, eurodeputații nu își mai pot angaja rudele apropiate pe post de asistent.
Pe lângă angajarea asistenţilor acreditaţi şi cei locali, până la o pătrime din bugetul total disponibil poate fi folosit pentru alte servicii, cum ar fi plata unor studii de specialitate.
Membrii Parlamentului European mai primesc, pe lângă salariu și o serie de indemnizații pentru a acoperi cheltuielile pe care aceștia le fac în interes de serviciu, cum ar fi cheltuielile de călătorie. Astfel, eurodeputaţilor le este rambursat costul real al biletelor de călătorie pentru participarea la şedinţele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice de la Bruxelles sau Strasbourg.
Totodată, eurodeputaţilor li se acoperă cheltuieli de deplasare, aceştia au o indemnizaţie anuală de călătorie, pentru că deseori călătoresc în afara statului membru de origine, pentru îndeplinirea atribuţiilor. Indemnizaţia în acest caz este de maximum 4.454 euro.
Eurodeputații mai primesc și o indemnizație zilnică de la Parlamentul European, numită indemnizație de ședere. Valoarea acestei indemnizații se ridică la 320 de euro și este menită să acopere cazarea și costurile adiacente, pentru fiecare zi în care eurodeputatul este prezent în zilele de activitate oficială la Bruxelles sau la Strasbourg.
Mai exact, indemnizaţie acoperă facturile de hotel, mesele şi toate celelalte cheltuieli implicate. Aceasta este redusă la jumătate, dacă europarlamentarul lipseşte la mai mult de jumătate din voturile cu apel nominal în zilele în care are loc votul în şedinţă plenară, chiar dacă ei au fost prezenţi sau au remnat registrul de prezenţă. Pentru întâlnirile din afara spaţiului European, indemnizaţia este de 160 euro.
Indemnizaţia forfetară este planificată pentru a acoperi cheltuielile rezultate din activităţile europarlamentarilor, cum ar fi chiria pentru birou şi cheltuielile aferente, abonamentul telefonului şi alte facturi, activităţile de reprezentare, organizarea de conferinţe sau expoziţii.
Aceasta este înjumătăţită pentru europarlamentarii, care fără să justifice, nu participă la jumătate din şedinţele plenare într-un an parlamentar. În 2019 indemnizaţia este de 4.513 euro pe lună.
Europarlamentarii au dreptul la o rambursare a a două treimi din cheltuielile medicale. Iar la finalul mandatului de europarlamentar, aceştia au dreptul la o indemnizaţie de tranziţie, echivalentă cu salariul pe care l-au luat.
Durata maximă pentru acordarea indemnizaţiei este de doi ani. Când un fost eurodeputat câştiga un nou mandat sau o altă funcţie publică, salariul pe care îl primeşte de la noua funcţie anulează indemnizaţia de tranziţie.