Referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare. Ce decizie a luat președintele

Referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare. Ce decizie a luat președintele

Președintele Klaus Iohannis vrea să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare. Organizațiile neguvernamentale au anunțat că șeful statului a luat o decizie.

Organizațiile neguvernamentale care au purtat, marți, discuții cu președintele Klaus Iohannis au confirmat organizarea consultării populare. Reprezentanții acestora au spus că șeful statului a decis să convoace un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare.

„S-a așezat pe scaun și ne-a spus: sunt hotărât să convoc referendum la alegerile europarlamentare. A spus că referendumul va avea loc pe 26 mai și ne-a cerut să venim cu sugestii pentru întrebări”.
Mihai Polițeanu, Inițiativa România

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, prezenți la Palatul Cotroceni, susțin că discuțiile s-au purtat doar în jurul întrebării care va apărea pe buletin.

„80% din organizaţiile civice au fost pro-referendum, considerând că e ultimul mijloc de a opri asaltul la Justiţie. Credem că un referendum pentru Justiţie trebuie făcut cât mai repede. Mâine vor fi consultări cu asociaţiile magistraţilor. Rezultatul viitorului referendum din 26 mai va pune şi nişte limite pentru CCR, care a ajuns să se substituie Parlamentului. Avem încredere în cetăţenii români“.

Modelele de întrebare propuse președintelui

Majoritatea organizațiilor neguvernamentale au confirmat pe Facebook prezența la Palatul Cotroceni. Anterior discuțiilor au venit și cu unele propuneri de întrebări.

Reprezentanții Iniţiativa România au publicat câteva modele de întrebări pentru președintele Klaus Iohannis.

1)Sunteţi de acord cu înăsprirea legislaţiei penale pentru infracţiunile de corupţie şi de serviciu?
2) Sunteţi de acord ca cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale şi centrale până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării?
3) Sunteţi de acord ca legile justiţiei şi politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare şi verificare?

Ce ar putea rezolva un referendum pe justiție

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, adică pe 26 mai.

Referendumul poate fi util în contextul în care puterea a avut mai multe încercări de a modifica legile justiției sau Codurile Penale cu consecințe negative pentru sistem, dar cu beneficii pentru cei care au probleme cu legea.

Acum, Klaus Iohannis se folosește de o decizie a Curții Constituționale, care a decis că organizarea unui referendum pe justiție în aceeași zi cu alegerile nu încalcă legea fundamentală. Referendumul, însă, poate fi unul de tip consultativ, iar Parlamentul nu e obligat să transpună în lege voința populară.

Demersul președintelui Klaus Iohannis depinde foarte mult de întrebarea care se va regăsi pe buletinele de vot.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI