Discuțiile din cadrul coaliției de guvernare s-au focusat pe o formulă de a preveni creșterile masive de prețuri la energie. Totul a culminat cu ședința de ieri, în cadrul acestei luându-se câteva decizii importante. Printre aceste și posibile tarife la energie electrică de la 1 ianuarie 2023. Surse din interiorul coaliției vorbesc despre cât vor plăti românii care consumă până la 100 de kilowaţi pe lună, și nu numai.
Prețurile la gaze și electricitate au atins maxime istorice în 2022, în special după invazia rusă în Ucraina. Creșterea vertiginoasă a prețurilor la electricitate în întreaga Europă este legată de prețul ridicat al gazului.
Invazia Rusiei în Ucraina au exacerbat această situație, prețurile cu amănuntul la electricitate crescând cu aproape 50 % de la an la an începând cu iulie 2021.
Analiștii și oficialii UE se așteaptă ca prețurile la energie să rămână ridicate din cauza incertitudinii de pe piață. Această incertitudine este stimulată de riscul unor noi întreruperi ale livrărilor de gaze rusești către UE.
În paralel, disponibilitatea producției de energie electrică în UE a fost sub nivelurile obișnuite în ultimele luni. Acest lucru s-a datorat lucrărilor de întreținere sporite ale centralelor electrice.
O altă cauză au fost și producțiile mai mici de energie hidroelectrică din cauza condițiilor meteorologice extreme din timpul verii și a închiderii unor centrale electrice mai vechi. Acest lucru a contribuit astfel la penuria de energie și la prețurile ridicate. Toul a ajuns să reprezinte o povară pentru consumatori și industrie și frânând redresarea economică.
Pe plan local, guvernul condus de Nicolae Ciucă a emis o OUG prin care se aplică un sistem de plafonare a facturilor la gaze și electricitate pentru gospodării și alți utilizatori. Plafonarea prețurilor se face până la anumite niveluri de consum lunar.
Ieri (n.r. 9 noiembrie 2022), coaliția a avut o nouă ședință în care s-ar ajuns la un acord pentru prețul la energie. Surse guvernamentale declară că la finalul întrevederii nu s-a stabilit perioada în care piața va fi reglementată.
Sursele spun că la ședința deieri s-au stabilit posibile tarife la energie electrică de la 1 ianuarie 2023. Prețurile ar putea fi aceleași ca și în cazul OUG de plafonare. Aceleași surse mai spun că excepție ar putea face consumatorii cu un consum peste 255kWh.
Referitor la aceste posibile tarife la energie electrică de la 1 ianuarie 2023, în cazul românilor care consumă până la 100 de kilowaţi pe lună, prețul va fi de 0,68 de lei pentru un kWh.
Pentru cei cu consum între 100 și 255kWh va fi de 0,81 lei, iar pentru cei peste 255 kWh, așa cum spuneam, s-ar fi stabilit un preț de 1,3 lei pe kWh. Tot ieri, s-a decis pentru IMM-uri să existe două prețuri fixe, unul de 1 leu, respectiv 1,3 lei pe kWh.
La finele întrevederii de ieri Macel Ciolacu anunța că în proporție de 80% piața românească de energie va fi reglementată, restul de 20% fiind la liber.
Rămâne de văzut dacă s-a ajuns la un consens în coaliție. Așteptăm anunțul premierului și dacă vor intra în vigoare aceste posibile tarife la energie electrică de la 1 ianuarie 2023.