Premierul Nicolae Ciucă a vorbit recent despre modalitatea cea mai eficientă prin care românii ar putea economisi energia electrică, având în vedere o viitoare criză energetică generată de războiul din Ucraina. Astfel, oficialul a făcut apel la spiritul econom al românilor pentru a contribui în această misiune colectivă de a reduce consumul energiei electrice. Cei care vor ține cont de aceste măsuri, ar putea primi și bonificații.
În urmă cu două zile, Nicolae Ciucă a anunțat câteva discuții care au avut loc în Guvern cu scopul economisirii energiei electrice. Acesta a dezvăluit că nu există încă soluții tehnice, însă sunt în discuții pentru a oferi avantaje cetățenilor care vor reduce consumul de energie electrică la ore de vârf.
Pentru moment, nu există soluții concrete, având în vedere că se așteaptă măsuri clare venite de la UE, însă scopul principal este acela de a gestiona cel mai bine consumul de energie electrică și gaze naturale.
„Deocamdată, nu avem o soluție tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care și noi ne-am gândit și facem apel la populație să reducem risipa și să fie bonificați cei care consumă mai puțin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că așteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia și gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul Școlii de Vară a tineretului liberal.
Pentru a evita fluctuațiile de preț, premierul a vorbit despre ajungerea la niște soluții unitare privind decuplarea prețului la energie de cel al gazelor naturale. De asemenea, există în discuții pe masa Guvernului evoluția prețurilor pe piață.
„Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susținem propunerea de decuplare a prețului la energie de cel al gazelor, o soluție unitară în ceea ce privește taxarea, impozitarea, precum și o soluție unitară în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața Spot, astfel încât să nu existe fluctuațiile acelea de preț”, a mai declarat Nicolae Ciucă.
Discuțiile din Guvernul României, precum și din alte guverne, au fost alimentate de propunerile șefei Comisiei Europene, care a anunțat un plan european de economisire a energiei, folosind cinci măsuri de protecție a consumatorilor și a întreprinderilor vulnerabile.
Printre acestea se regăsește reducerea consumului de energie electrică la ore de vârf, în plafonarea veniturilor întreprinderilor care produc energie cu costuri mici, dar și plafonarea gazelor naturale ruseşti, „cu obiectivul foarte clar de a reduce veniturile Rusiei, pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin le foloseşte să finanţeze acest război atroce împotriva Ucrainei”, a dezvăluit Ursula von der Leyen.