05 apr. 2020 | 18:44

Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă. De ce facem Floriile și Paștele separat

News
Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă. De ce facem Floriile și Paștele separat
Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă

Mulți se întreabă care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă și de ce Floriile și Paștele se serbează în zile separate de fiecare dintre biserici. Ei bine, punctul de răscuce pentru cele două biserici a avut loc în urmă cu sute de ani.

Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă

Marea Schismă din 1054 este unul dintre cele mai importante evenimente ale religiei creştine, acesta fiind momentul în care Europa se împarte în cele două mari confesiuni create: ortodoxism şi catolicism. Una dintre principalele diferențe între catolicism şi ortodoxism se referă la posibilitatea fiinţei umane de a-l cunoaşte şi chiar „vedea” pe Dumnezeu. În timp ce ortodoxismul consideră că omul nu are capacitatea necesară de a-l vedea pe Dumnezeu, din cauza naturii sale păcătoase, cel puţin până la mântuire, catolicismul se arată ceva mai îngăduitor în această privinţă. Mai exact, Biserica Catolică le transmite credincioşilor săi că datorită Sfântului Spirit, precum şi datorită intelectului, oamenii îl vor putea vedea odată pe Dumnezeu.

La ortodocși, Dumnezeu este principala sursă din care provin Fiul şi Sfântul Spirit, această doctrină fiind în concordanţă cu tradiţia apostolică. În schimb, catolicismul consideră că Spiritul Sfânt provine de la Dumnezeu Tatăl şi de la Fiul.

Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă

Care sunt diferențele între Biserica Catolică și cea Ortodoxă

O altă diferență este făcută de păcatul originar. Acesta este subiectul uneia dintre principalele diferenţe între catolicism şi ortodoxism. Mai exact, ortodoxismul susţine că Iisus a fost răstignit pentru a răscumpăra păcatul lui Adam şi Eva, care a fost transmis oamenilor. Astfel, Fiul, prin răstignire, împlinea o datorie de onoare a omului faţă de Dumnezeu. Pe de altă parte, catolicismul consideră că Dumnezeu l-a pedepsit o singură dată pe om pentru păcatul strămoşesc, făcându-l muritor şi izgonindu-l din Rai.

Purgatoriul, văzut diferit de cele două biserici

În religia catolică, Papa este considerat capul bisericii, având cea mai mare funcţie şi putere în această confesiune, pe când în ortodoxism lucrurile stau altfel. Aici, majoritatea episcopilor, indiferent de rang, sunt consideraţi egali.

Purgatoriul este un alt element care este privit diferit de cele două biserici. Catolicismul consideră că purgatoriul este o etapă esenţială, care se aplică mai degrabă celor care urmează să ajungă în Rai. Astfel, în purgatoriu oamenii sunt iertaţi de păcatele săvârşite pe pământ. De cealaltă parte, ortodoxismul consideră că purgatoriul este mai degrabă o stare de aşteptare, pe care omul este nevoit să o parcurgă pâna la următoarea venire a lui Iisus, prin urmare până la Judecata de apoi.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro