Sarmalele sunt unul dintre cele mai iubite preparate. Majoritatea oamenilor cunosc doar rețeta clasică, de sarmale fierte și, ulterior, puse la cuptor. Te-ai gândit, însă, că ele pot fi și murate? Cum se pregătesc și ce ingredient le dă o aromă de-a dreptul specială.
Sarmalele sunt un preparat foarte celebru la noi în țară, nelipsit mai ales din meniul de sărbători. Ne pregătim acum de Paște și, cu siguranță, vom servi și o porție de rulouri delicioase din carne și varză.
Dacă vrem, însă, ceva special, putem să murăm sarmalele. Această rețetă este mai puțin cunoscută decât cea clasică, dar bucătarii spun că merită încercată, mai ales pentru că nu este deloc una complicată.
Acest preparat te va cuceri imediat și îl poți face chiar la tine acasă. Nu ai nevoie de prea multe ingrediente față de rețeta clasică, ci doar de puțină îndemânare și pasiune pentru bucătărie.
Mulți aseamănă sarmalele murate cu gogoșarii umpluți cu varză, pentru că nu ai nevoie deloc de carne. Chiar dacă numele sugerează ceva, conținutul este cu totul neașteptat, dar surprinzător de delicios, dacă este gătit așa cum trebuie.
Cosmin Dragomir a dedicat câțiva ani cercetării și explorării istoriei, poveștilor și rețetelor sarmalelor din întreaga lume în vederea elaborării cărții sale „Enciclopedia universală a sarmalelor. De ce sunt și românești”. Printre descoperirile sale remarcabile se numără și rețeta de sarmale murate, o specialitate culinară originară din Georgia.
Ingrediente
– pentru aproximativ 75 de bucăți:
Varza este cioplită cu atenție în jurul cotorului pentru a fi pregătită pentru opărire. Opărirea este un pas esențial, iar lichidul necesar pentru opărire este compus din apă, o cantitate mică de sare și un strop de oțet.
După ce frunzele de varză sunt pregătite prin opărire și se răcesc, acestea sunt tăiate la dimensiuni potrivite pentru a forma sarmale de dimensiune medie, undeva între dimensiunile sarmalelor moldovenești și cele din Ardeal.
Compoziția pentru umplutură este alcătuită din tăierea fină a 1,3 kg de morcovi, 1 țelină și jumătate, cepele, 2 sfecle și miezul rezultat după îndepărtarea frunzelor de varză, toate tăiate în bucăți medii și amestecate cu o lingură de sare, piper și cimbru.
Această compoziție este lăsată să se odihnească timp de o jumătate de oră înainte de a începe procesul de împăturire a sarmalelor. În etapa următoare, sarmalele sunt așezate în straturi alternative cu restul de legume rămase întregi și cu usturoiul, frunzele de țelină și tulpinile de mărar.
Pentru lichidul de murat, se amestecă un litru de apă cu 5% sare și o lingură de oțet din vin, apoi se fierbe lichidul, se răcește și se umple borcanul până sus.