Dacă vrei să ai o livadă productivă, trebuie să te asiguri că o îngrijești ca la carte. Printre cei mai cunoscuți pomi, dar și pretențioși, se numără cireșii, care au nevoie de tratamente clare pentru a se dezvolta. Află cu ce trebuie să îi stropești la sfârșitul lunii aprilie, dacă vrei să dea roade sănătoase.
Dacă te-ai hotărât să începi cultivarea cireșilor, ar trebui să știi și care sunt zonele în care se dezvoltă cel mai bine. Astfel, specialiștii spun că cele mai potrivite sunt zona Baraganului, dar și partea centrală și sud-estică a Dobrogei, ce reprezintă zona de stepă.
Primul tratament pe care ar trebui să-l aplici cireșilor este în faza de repaus vegetativ, adică toamna, atunci când aproximativ 70-80% din frunze au căzut. Tratamentul constă în aplicarea de produse cuprice, cum ar fi zeama bordeleză sau Champ, ce reduc multe dintre bolile acestui pom. Pentru stropire, amestecă 50 de grame de produs cu 10 litri de apă.
În următoarele luni, februarie sau martie, în perioada de repaus a iernii, aplică al doilea tratament folosind ulei horticol. Poți utiliza produse precum Ovipron, Midos oil, Fortis mineral sau Toil, care sunt eficiente împotriva formelor hibernante ale dăunătorilor. Amestecă 150 de mililitri de ulei horticol cu 10 litri de apă și aplică o stropire pe cireș.
Al treilea tratament se efectuează atunci când mugurii pomilor încep să se umfle. Pentru această etapă, folosește din nou produse cuprice, cum ar fi Champ sau zeama bordeleză, pentru a preveni diversele afecțiuni, cum ar fi putregaiurile și ciuruirile frunzelor. Amestecă 50 de grame de produs cu 10 litri de apă și aplică o stropire pe cireș.
În faza de dezmugurit, atunci când apar primele frunze și are loc scuturarea petalelor, este recomandat să aplici un tratament cu Score. Acest tratament trebuie efectuat o dată sau chiar de două ori pe sezon, atât înainte, cât și după înflorirea cireșului. Pentru pregătirea soluției, amestecă 2 ml de produs cu 10 litri de apă.
Când mugurii cireșilor sunt în stadiul de buton alb, se recomandă aplicarea unui tratament cu Syllit, în doza de 20 ml la 10 litri de apă. La scuturarea petalelor, se poate aplica din nou un tratament cu Score, folosind aceeași doză.
Este important să alternezi aceste produse pentru combaterea bolilor precum monilioza și uscarea ramurilor. Astfel, în anul următor, se pot aplica două tratamente cu Syllit și unul cu Score.
O altă etapă extrem de importantă este momentul în care aproximativ 40% din petalele pomilor au căzut, și are loc scuturarea florilor. În acest moment, se recomandă un tratament cu Topsin, Dithane și cu Faster/Fastac/Decis sau Regalis plus. Aceste tratamente sunt eficiente împotriva moniliozei, uscării ramurilor, patarei roșii a frunzelor și ciuruirii frunzelor.