23 iun. 2023 | 09:54

Care este singura pasăre care doarme în zbor. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta

Diverse
Care este singura pasăre care doarme în zbor. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta
Biodiversitatea Terrei, o evoluție în miliarde de ani

În urmă cu câteva miliarde de ani, înaintea apariției Homo Sapience, Pământul și-a creat o biodiversitate spectaculoasă, iar plantele, animalele și păsările au evoluat în toată această perioadă. Astăzi, în mai toate colțurile lumii încă se mai află specii de plante, animale și de păsări spectaculoase, iar Terra încă mai are multe secrete nedescoperite. Dar, în toată această biodiversitate se află și singura pasăre care doarme în zbor. Citește mai departe și află despre ce pasăre este vorba.

Biodiversitatea Terrei, o evoluție în miliarde de ani

Biodiversitatea Pământului este rezultatul a 4 miliarde de ani de evoluție, schimbarea trăsăturilor moștenite de o populație de organisme de la o generație la alta. Până în urmă cu aproximativ 600 de milioane de ani, viața era formată din organisme unicelulare.

Istoria biodiversității în ultimele 540 de milioane de ani începe cu creșterea rapidă a exploziei cambriene, perioada în care au apărut cele mai multe filoane de organisme multicelulare.

Vezi și: Comoara din adâncurile României de care puţini ştiu. E unică în lume, nu mai găseşti nicăieri aşa ceva

În următorii 400 de milioane de ani, diversitatea globală a arătat o tendință generală redusă și a fost marcată de pierderi periodice și masive de diversitate clasificate ca evenimente de extincție în masă. Cel mai mare dintre acestea a avut loc în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani și este adesea numit evenimentul de extincție, arată cercetările la nivel mondial.

Vezi și: Muzeul Antipa oferă intrare gratuită mâine, 4 octombrie, pentru românii cu aceste nume

Aceleași cercetări spun că se crede că diverse mecanisme, de la erupții vulcanice mai numeroase la o scădere drastică a oxigenului din aer, au contribuit la această extincție, care a ucis aproximativ 96% din toate speciile marine și aproximativ 70% din speciile terestre.

Recuperarea nu a început nici măcar după 4 până la 6 milioane de ani, timp în care doar un număr mic de specii rezistente au cutreierat pământul. Cea mai recentă extincție în masă  a avut loc acum 65 de milioane de ani și a pus capăt domniei dinozaurilor.

Cel mai simplu mod de a descrie biodiversitatea

Cel mai simplu mod de a descrie biodiversitatea este adesea prin numărarea speciilor. Estimările actuale ale diversității speciilor la nivel global variază între 2 milioane și 100 de milioane de specii, cu o estimare populară de aproximativ 13-14 milioane. Majoritatea acestora sunt artropode, spun cercetătorii, dar se știu foarte puține lucruri despre majoritatea speciilor.

Vezi și: Animalul extrem de rar care a fost prins pe camere. Este pentru prima oară în 15 ani când este văzut

Doar aproximativ 1,5 milioane de specii au fost descrise și doar pentru 40.000-50.000 de specii a fost evaluat statutul lor de conservare. Aproximativ o treime dintre acestea sunt considerate a fi în pericol de dispariție.

În toată această mare de specii, cercetătorii aveau să rămână surprinși de o specie de păsări. Concret, este vorba de singura pasăre care doarme în zbor. Așa că, citește mai departe și află care este singura pasăre care doarme în zbor.

Care este singura pasăre care doarme în zbor

Nu știm câți știu, de exemplu, că delfinii își închid jumătate din creier, sau că elefanții ațipesc doar două ore pe noapte. Acestea sunt doar o parte din animalele care au moduri atât de diferite de a închide ochii. Dar, în cadrul speciilor de păsări, una iese în evidență în mod spectaculos, motivul fiind că este singura pasăre care doarme în zbor.

Vezi și: Creatura bizară descoperită de un pescar: „Părea ciudat, cu un singur ochi” FOTO

Vorbim de o pasăre care nu atinge solul niciodată, iar în aceste condiții, specia despre care vorbim și-a creat sistem imunitar specific, ”se hrănesc, se împerechează și dorm în zbor”, conform Societății Ornitologice Române (SOR), își curăță penajul, și rămân în aer chiar și când începe o furtună.

În termeni populari, în România este cunoscută sub numele de Drepnea, iar conform SOR, sunt cel puțin trei specii diferite, Drepnea MareDrepnea Neagră și Drepnea PalidăToate aceste trei specii de păsări au acesată unicitate, și anume este singura pasăre care doarme în zbor, dar s-ar putea să o fi văzut, inclusiv prin București, dar fără să-ți dai seama.

Vezi și: Animalul extrem de rar care trăiește în România. Sunt foarte puține exemplare în toată lumea

La nivel local, există un centru unde aceste păsări sunt îngrijite, hrănite și menținute într-un habitat propice. În ceea ce privește faptul că aceste păsări nu ating niciodată solul, nu este chiar adevărat, în sensul că atunci când sunt găsite pe sol, conform specialiștilor, înseamnă că sunt bolnave și trebuie duse la un specialist. Cât despre ce mănâncă singura pasăre care doarme în zbor, specialiștii de la un astfel de centru spun că:

„O drepnea are nevoie zilnic de cel puțin 22 de grame de greieri fără picioare. Anul trecut, am cumpărat 93 de kilograme de greieri congelați. Specia Acheta domesticus. Au costat 13.700 de euro.

Sunt crescuți în Germania, în condiții de extremă igienă, de zici că ești la NASA. În plus, sunt congelați la minus 20 de grade Celsius, temperatură la care mor toți paraziții.

Insectivorele sunt mari consumatoare de timp și de bani. Aceasta este casa mea și am pus-o la dispoziția centrului. Dacă ar fi trebuit să plătim și chirie, nu am fi avut nicio șansă”, consideră Alexandru Stahl, coorodnatorul centrului de reabilitare Inițiativa „Drepneaua Neagră” România, conform pressone.ro.

Vezi și: Toți au crezut că a dispărut: șarpele curcubeu nu a mai fost văzut de jumătate de secol. Unde-l găsești

Fregatele pot dormi literalmente cu un singur ochi deschis

Ca fapt divers, îți mai spunem că mai există anumite păsări care dau senzația de somn în zbor. Este vorba de fregatele care se cuibăresc în Insula Galapagos și sunt incredibil de lipsite de somn.

Fregatele dorm în zbor timp de câteva secunde sau chiar minute la rând în timpul zborurilor lungi. Ele pot dormi literalmente cu un singur ochi deschis, dar uneori nici măcar nu au nevoie de asta.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro