Ai auzit despre animalul extrem de rar care trăiește în România? Nimeni nu cunoaște numărul concret de exemplare din lume și nici din țara noastră. Există câteva locuri în care îl poți surprinde. Dacă reușești să o faci, ești cu adevărat norocos!
E mereu activă, chiar și iarna, în ciuda părerilor populare, potrivit cărora hibernează. Ce face este să își reducă activitățile pentru a-și conserva energia. Se retrage în scorburi sau viziuni pentru a-și proteja și păstra căldura corpului. E mică, pufoasă și pare a fi întotdeauna veselă. Ai ghicit despre ce animal este vorba?
Nu te mai ținem în suspans. Veverița este animalul despre care vom vorbi în articolul de astăzi. Însă nu despre orice fel de veveriță, ci despre cea albă. Este rară pentru că are o mutație genetică care afectează culoarea blănii sale. Mutația este cauzată de o genă recesivă, adică poate fi exprimată doar dacă se moștenesc două copii ale genei mutante – câte una de la fiecare părinte. Deci, în caz de înmulțire, nu este obligatoriu ca urmașii să fie tot albi.
Veverița albă arată astfel din cauza absenței pigmentului din blană. Această lipsă de pigmentare poate apărea la orice specie de veveriță, dar este mai frecvent întâlnită la veverițele de copac. Specialiștii spun că, în comparație cu alte animale, veverița cu albinism are o durată de viață mai scurtă.
Dacă este lăsată liberă, în sălbăticie, veverița albă poate să trăiască între trei și cinci ani. S-ar putea să ți se pară mult prea puțin, însă pentru o rozătoare mică este suficient de mult. În captivitate, veverița albă poate să trăiască până la zece ani de zile, însă doar dacă primește îngrijiri adecvate.
Deși este rar, animalul poate fi identificat în unele părți din America de Nord, Europa și Asia. În anumite regiuni, este protejat de autorități. Veverița albă a fost identificată chiar și pe teritoriul țării noastre, însă nu este deloc o specie comună sau populară. Trebuie să fii cu adevărat norocos să o vezi.
Nimeni nu știe câte veverițe albe se află în România, concret. Cert este că, în general, sunt considerate apariții extrem de rare și, totodată, neobișnuite. Cele mai multe ar fi fost văzute în zona orașului Sighișoara. Mai există și alte locuri în care au fost surprinse, așa cum vei vedea mai jos.
Te-ar putea interesa și: Animalul rar din România care a fost adus în țară de Ceaușescu. Puțini oameni au auzit de el
Poți să vezi veverița albă în parcul din Mogoșoaia. Ai avea șanse mai mari să o identifici la grădina zoologică din Bucov însă. Acolo mai există și un tigru alb care stârnește întotdeauna admirația turiștilor. Dacă nu vrei să ratezi veverița albă, ai putea să vizitezi parcul Herăstrau (parcul Regele Mihai I), Vatra Dornei, Piatra Neamț sau Târgoviște.