20 oct. 2023 | 14:42

Care este diferența dintre aligator și crocodil. La ce detalii trebuie să te uiți

Diverse
Care este diferența dintre aligator și crocodil. La ce detalii trebuie să te uiți
La ce detalii să te uiți ca să afli

Care este diferența dintre aligator și crocodil? Există diferențe destul de mari între aligatori și crocodili. Dacă te-ai întrebat vreodată cum se deosebesc cele două animale, există câteva aspecte la care trebuie să fii atent ca să faci diferența între cei doi. 

Aligatorii și crocodilii: extrem de diferiți

Pentru majoritatea oamenilor, aligatorii și crocodilii arată similar. În timp ce împart multe dintre aceleași caracteristici, pentru un profesionist antrenat nu ar putea fi mai diferiți. 

Citește și: Vrei să înoți alături de crocodili? Acum este posibil, în acest parc de distracții

De obicei, crocodilii sunt mai agresivi decât aligatorii, ceea ce îi face mai periculoși decât aligatorii. 

Aligatorii sunt hrănitori oportuniști, ceea ce înseamnă că nu au tendința de a te urmări cu excepția cazului în care sunt provocați. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că ar trebui să înoți cu ei.

 Prudența și bunul simț ar trebui exercitate în permanență în apropierea atât a aligatorilor, cât și a crocodililor, dacă ajungi într-un loc în care îi poți întâlni.

Care este diferența dintre aligator și crocodil

Când vine vorba de diferențierea între aligatori și crocodili, observarea formei botului și a liniei maxilarului este adesea una dintre cele mai rapide și mai fiabile metode, în special într-un mediu natural.

În mod obișnuit, aligatorii au un bot mai lat și rotunjit,  în formă de U. Această formă a botului este bine adaptată pentru a exercita o putere mare de mușcare și este deosebit de eficientă pentru strivirea și deschiderea prăzii dure, precum broaștele țestoase.

Citește și: Premieră în România. Fermă de crocodili: ce vor să facă afaceriștii

Pe de altă parte, crocodilii au tendința de a avea un bot mai îngust și mai ascuțit, cu o aparență în formă de V. Această formă a botului este adaptată pentru capturarea unei game variate de prăzi, inclusiv pești și alte animale mai mici. Botul ascuțit permite o precizie mai mare în timpul vânătorii și este util și pentru capturarea prăzii care se deplasează rapid în apă.

Aceste diferențe în forma botului reflectă rolurile ecologice și preferințele pentru pradă diferite ale aligatorilor și crocodililor. Cu toate acestea, este important de remarcat că, în timp ce forma botului este o caracteristică utilă pentru identificare, există și alte diferențe anatomice și comportamentale între cele două grupuri.

La ce detalii trebuie să te uiți

Aligatorii au un maxilar superioară mai lat, ceea ce face ca dinții lor să fie în mare parte ascunși atunci când au gura închisă. Acest lucru le conferă o aparență mai subtilă. 

Pe de altă parte, crocodilii au maxilare superioare și inferioare de aproximativ aceeași dimensiune, ceea ce face ca dinții lor să fie vizibili chiar și atunci când au gura închisă. 

Aceste caracteristici distincte ale liniei maxilare pot fi observate adesea chiar și de la distanță și pot fi utile în diferențierea între aligatori și crocodili, în special în regiunile în care se găsesc ambele tipuri de reptile. 

Citește și: Clipul care te convinge să renunți la Louis Vuitton, Prada, Hermes și alte branduri de top

Este important de remarcat că aceste caracteristici vizuale, împreună cu alte trăsături precum forma botului și preferințele de habitat, pot ajuta colectiv în distingerea între cele două grupuri.

Greutate și lungime

În general, aligatorii pot avea între aproximativ 2,5 și 4,5 metri în lungime, în funcție de specie și habitat. De exemplu, aligatorul american poate atinge lungimi de aproximativ 3 până la 4 metri jumătate.

În medie, aligatorii adulți pot cântări între 130 și 450 de kilograme. Cu toate acestea, indivizii mai mari pot cântări ocazional mai mult.

Speciile de crocodili variază ca mărime. Speciile mai mici, cum ar fi crocodilii Nilului, pot atinge lungimi de aproximativ 4 până la 7 metri, în timp ce speciile mai mari, cum ar fi crocodilii de apă sărată, pot depăși 9 metri.

Vezi și: Orașul din România invadat de șerpi. Mare atenție pentru cei care ajung aici în vacanță

Greutatea crocodililor variază și ea în funcție de specie. Speciile mai mici pot cântări aproximativ între 200 și 450 de kilograme, în timp ce speciile mai mari, cum ar fi crocodilii de apă sărată, pot cântări peste 800 de kilograme.

Este important de remarcat că dimensiunea și greutatea pot fi influențate de diferiți factori, inclusiv genetica, habitatul, sursele de hrană disponibile și vârsta.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Băncile nu mai pot păcăli clienții. Decizia CJUE schimbă totul
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Schimbare la examenul auto. Decizie pentru șoferii cu permis de conducere categoria B
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Dobrogea a fost ȚINTA unui ATAC AERIAN! Au intervenit avioanele de luptă!
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Au apărut primele date oficiale referitoare la autopsia lui Liam Payne. Ce au declarat autoritățile: „Totul indică...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro