03 mai 2023 | 17:42

Care este, de fapt, cea mai sănătoasă pâine. Detaliul de pe etichetă pe care mulți îl ignoră

Sănătate
Care este, de fapt, cea mai sănătoasă pâine. Detaliul de pe etichetă pe care mulți îl ignoră
Pe lângă faptul că este cel mai consumat aliment, pâinea poate face absolut parte dintr-o dietă sănătoasă!

Pe lângă faptul că este cel mai consumat aliment, pâinea poate face absolut parte dintr-o dietă sănătoasă, și unele sunt mai bune pentru tine decât altele. Și dacă te întrebi care este, de fapt, cea mai sănătoasă pâine, te asigurăm că ea există. Dieteticienii înregistrați împărtășesc tipurile lor preferate, plus cele mai sănătoase mărci de pâine din magazine. Citește mai departe și află care este detaliul de pe etichetă pe care mulți îl ignoră.

Pâinea noastră, cea de toate zilele

Carbohidrații sunt deseori în fruntea listei de alimente pe care oamenii doresc să le limiteze în dieta lor, iar pâinea ar putea fi în fruntea listei anti-carbohidrați. Da, pâinea conține carbohidrați, dar, ca toți carbohidrații, aceștia pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, cu excepția cazului în care aveți o alergie reală la grâu sau gluten, caz în care căutați opțiuni sigure.

Toți iubim pâinea la micul dejun, mai exact pâine prăjită, pentru sandvișuri, ca garnitură la cină sau cu niște avocado sau unt de nuci pentru o gustare consistentă. Opțiunile pentru pâine sunt cu adevărat nesfârșite, dar de cele mai multe ori doriți să alegeți pâine integrală. Ghidurile dietetice pentru 2020-2025 recomandă ca 45%-65% din caloriile zilnice să provină din carbohidrați și ca jumătate din cereale să fie integrale.

Vezi și: Pâinea care are cele mai puţine calorii. Asta trebuie să consumi dacă vrei să slăbeşti

Cerealele integrale furnizează fibre și vitamine și minerale benefice. În plus, cerealele integrale sunt mai puțin susceptibile de a provoca vârfuri de zahăr în sânge, datorită fibrelor, și vă pot menține mai satisfăcut, deoarece fibrele durează mai mult timp pentru a fi digerate.

Există o mulțime de pâini sănătoase din care puteți alege, și toate aceste opțiuni pot face ca alegerea unei pâini mai bune să pară copleșitoare. În acest scop, vă împărtășim câteva dintre pâinile cele sănătoase. Sperăm că această listă vă va reduce șansele de a face alegerile corecte când ajungeți în magazine.

Aveți încredere doar în etichetele de ingrediente și nutriționale

Un lucru pe care dieteticienii nutriționiști îl caută este grâul integral sau ovăzul integral ca prim ingredient pe listă. Acețtia spun că pâinea din grâu sau multicereale nu este întotdeauna un produs cu cereale integrale. De aceea, este important să vă uitați la lista de ingrediente în loc să vă uitați la ceea ce scrie pe ambalajul mărcii.

Vezi și: Cu ce poţi înlocui pâinea albă. Alimentul e nociv pentru sănătate, prea mulţi români îl consumă

Căutați o listă scurtă de ingrediente recognoscibile sau pronunțabile, recomandă specialiștii. Din nou, verificați dacă cerealele integrale sau făinurile germinate sunt primele ingrediente, deoarece lista este în ordinea descrescătoare a predominanței în funcție de greutate.

Apoi, verificați eticheta nutrițională. Cele mai sănătoase pâini sunt mai bogate în proteine, aproximativ 3 până la 6 grame pe felie, și fibre, aproximativ 3 până la 5 grame pe felie, și mai sărace în zahăr adăugat, mai puțin de 4 grame pe felie, spun dieteticienii nutriționiști.

Am aflat care este cea mai sănătoasă pâine

Atunci când cumpărați pâine sănătoasă, țineți cont de: Culoarea pâinii este aproape lipsită de semnificație. Sigur, pâinea integrală este mai închisă la culoare decât cea albă. Dar producătorii pot adăuga coloranți alimentari pentru a da pâinii procesate un aspect mai închis și pentru a-i păcăli pe cumpărătorii avizați din punct de vedere nutrițional care doresc o pâine de grâu sănătoasă, potrivit specialiștilor. Din nou, asigurați-vă că verificați eticheta cu ingrediente.

1. Pâinea din cereale germinate, este cea mai sănătoasă pâine

Întotdeauna am în congelator pâine din cereale germinate. Este făcută din cereale integrale, așa că are fibre și proteine care te ajută să te menții sătul. Ea tinde să fie mai săracă în sodiu și, de obicei, nu are zahăr adăugat.

O revizuire din 2021 în Food Science & Nutrition sugerează că germinarea cerealelor crește nutriția disponibilă în ele, inclusiv anumite vitamine și minerale, și crește proprietățile lor antioxidante.

Pâinea din cereale germinate este un pic densă și gingașă, așa că îmi place mai ales pentru pâine prăjită, dar nu la fel de mult pentru sandvișuri. Este posibil să o găsiți în secțiunea de congelare sau în culoarul de pâine, în funcție de locul unde faceți cumpărăturile.

2. Pâinea din grâu integral, poate fi o alegere bună

Deși nu este la fel de pretențioasă ca alte pâini de pe această listă, pâinea integrală este un clasic sănătos. Am crescut mâncând sandvișuri cu unt de arahide și jeleu pe pâine integrală. Atunci când vă decideți între pâinile din grâu integral, căutați făina integrală ca prim ingredient.

Vezi și: Câte calorii are pâinea albă vs. pâinea neagră. Ce recomandă nutriționistul

Dacă făina de grâu, spre deosebire de făina de grâu integral, este listată pe primul loc, aceea nu este făină integrală. Veți dori să verificați și conținutul de zahăr și sodiu. Ghidul dietetic pentru 2020-2025 recomandă nu mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, cu excepția cazului în care ați fost sfătuit de către furnizorul de servicii medicale să aveți un conținut mai mic, și mai puțin de 10% din calorii provenind din zahăr adăugat. Puteți găsi pâine de sandviș din grâu integral, dar și pâine naan și pâine pita din grâu integral.

Vezi și: Câtă sare are, de fapt, o felie de pâine. Te vei gândi de două ori înainte să o mănânci de acum

3. Pâinea cu aluat natural, este este cea mai sănătoasă pâine

Dacă nu sunteți încă pregătiți să începeți să vă coaceți propria pâine din aluat acrișor, probabil că puteți găsi câteva opțiuni la fel de gustoase la magazinul alimentar. Sourdough se face prin fermentarea făinii și a apei, mai degrabă decât prin utilizarea drojdiei. Procesul de fermentare poate face ca unii nutrienți să fie mai disponibili în pâine. De obicei, nu există nici zahăr adăugat.

Se pare că aluatul de secară are beneficii pentru sănătate dincolo de furnizarea de energie din carbohidrați. Un studiu din 2021 din Ecology, Microbiology and Infectious Disease sugerează că aluatul acrișor are propriul microbiom, inclusiv bacterii bune, și că atunci când îl consumăm, acesta poate influența propriul nostru microbiom intestinal, ceea ce duce la o digestie mai bună. Iar atunci când este preparată cu cereale integrale, pâinea cu aluat acrișor ar putea crește glicemia mai puțin decât alte pâini din cereale integrale, conform unei analize editoriale din 2020 din Aging Clinical and Experimental Research.

4. Pâinea cu semințe, îți poate face viașa mai ușoară

Semințele sunt unele dintre cele mai nutritive alimente pe care le puteți mânca. Ele împachetează o mulțime de nutrienți, inclusiv fibre, proteine, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și antioxidanți, într-un pachet mic. De asemenea, s-a demonstrat că acestea ajută la scăderea colesterolului și joacă un rol în combaterea diabetului și a cancerului, conform unei recenzii din 2022 în Molecules. Semințele adaugă, de asemenea, o crocantă plăcută, dacă vă place asta în pâinea dumneavoastră.

Vezi și: 2 rețete de pâine după preferințele fiecăruia. Cu semințe, pufoasă sau scorojită!

Dacă cumpărați pâine cu semințe, ar trebui să verificați să vă asigurați că este făcută cu cereale integrale, sau vă puteți face propria pâine. Această pâine rapidă cu semințe din cereale integrale este una dintre rețetele mele preferate. Sau încercați o pâine rapidă cu semințe cu conținut scăzut de carbohidrați, care este făcută cu făină de migdale și făină de nucă de cocos, și o mulțime de semințe.

5. Pâinea cu banane, un deliciu dietetic

Nu există un singur mod de a mânca sănătos, iar bunătăți precum pâinea cu banane pot fi absolut incluse într-o dietă sănătoasă. Unele pâini cu banane au mult zahăr, unt și cereale rafinate, dar pâinile rapide, cum ar fi pâinea cu banane, de obicei ies foarte bine atunci când sunt făcute cu unele cereale integrale, grăsimi sănătoase și puțin mai puțin zahăr.

Care este detaliul de pe etichetă pe care mulți îl ignoră

Când vine vorba de acest aliment, și în general de toate alimentele, majoritatea uităm să citim eticheta, și pierdem din vedere acel detaliu important, și anume dacăe xistă sau nu coloranți, îndulcitori artificiali sau alți aditivi. Din păcate, acesta este detaliul de pe etichetă pe care mulți îl ignoră.

Concluzia

Dacă vă place pâinea și o găsiți satisfăcătoare, probabil că nu există niciun motiv pentru a o elimina din dieta dumneavoastră. Alegeți pâine integrală pe cât posibil și citiți eticheta pentru cantitățile de zahăr adăugat și sodiu. Alegeți garnituri gustoase care nu conțin mult zahăr și, mai presus de toate, bucurați-vă de pâine.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro