Pâinea pe care o găsim în comerț, în proximitate mai ales, nu prea ne mulțumește. De aceea tot mai mulți oameni vor să își prepară pâinea acasă, pentru a se asigura că pâinea pe care o consumă zi de zi este una fără aditivi, zahăr sau grăsimi inutile. Și cel mai important este să mâncăm pâinea care este pe gustul nostru, fie că este ea cu semințe, pufoasă sau scorojită.
Printre rețetele de pâine se numără și pâinea de casă cu semințe, inspirată de pe savoriurbane.com. Este o rețetă rapidă, care poate fi făcută cu orice fel de făină: albă, neagră sau de secară. Pâinea rezultată este una pufoasă și consistentă, cu coaja subțire și crocantă și miez elastic și suculent, care nu este seacă sau sfărâmicioasă. La această rețetă se pot adăuga și semințe după preferințe:
Pâinea de casă cu semințe se prepară în două etape:
Această etapă se prepară cu o zi înainte. Se amestecă 50 grame făină de secară cu 100 ml apă. Aceste amestec se lasă pe masă până a doua zi.
În apă călduță se dizolvă zahărul și se adaugă drojdia și se lasă 10 minute.
Într-un bol se pune făina neagră și jumătate din făina albă peste care se pune amestecul format din maiaua naturală și drojdia dizolvată și puțină sare. Se frământă cu mixerul până face beșicuțe, apoi se adaugă și restul de făină albă.
Aluatul care este destul de moale se lasă la dospit până când acesta își dublează volumul, aproximativ 25-30 minute, la cald.
După ce a dospit aluatul, se presară puțină făină deasupra și se adaugă semințele și se frământă pentru omogenizare. Se mai lasă 10 minute la odihnit, apoi se mai presară puțină făină și se scoate direct în tava care a fost tapetată cu hârtie de copt.
Se încălzește cuptorul în prealabil și pe fundul cuptorului se introduce un vas termorezistent cu circa 2 litri apă. Se bagă tava cu pâine la copt pentru aproximativ 50-55 minute. În primele 20 minute se coace la 240 grade Celsius apoi la 200 grade Celsius. La sfârșit pâinea trebuie să fie rumenită frumos.
Această rețetă de pâine este simplă, rezultând o pâine cu coaja subțire și rumenă și miezul moale și aromat. Are o metodă ușoară de frământare și nu presupune tehnici sau echipamente speciale, conform savoriurbane.com.
Într-un bol se pun 600 mililitri apă în care se sfărâmă și dizolvă drojdia proaspătă. Dacă se folosește drojdie uscată este suficient ca aceasta să fie presărată deasupra apei călduțe. Deasupra se presară o mână bună de făină și se lasă deoparte pentru 10 minute ca să se activeze drojdia.
Apoi se adaugă restul de făină și se frământă. Se adaugă 20 grame sare și apa rămasă și se continuă frământarea. Se împăturește aluatul în 3, aducând capetele stânga și dreapta peste treimea mijlocie. Se obține un dreptunghi lung. Se repetă operațiunea și cu acesta. Această manevră are rolul de a forma și întări rețeaua de gluten (fibrele aluatului) și de a conferi textura și ținuta pâinii.
Se bagă bolul cu aluat într-o pungă din plastic și se lasă la dospit o oră la temperatura camerei. Se ung palmele cu ulei și se mai dă un set de întinderi și împăturiri, după care se mai lasă la dospit pentru 30 minute, tot în pungă.
Se preîncălzește cuptorul și se dă pâinea la copt, așezată într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Primele 20 minute se lasă focul mare, apoi temperatura se reduce până se rumenește pâinea. Când este rumenită suficient se scoate din cuptor și se lasă la răcit.