Navă estoniană, scufundată lângă Odesa în Marea Neagră după ce o mină a explodat. Estonia e în NATO

Navă estoniană, scufundată lângă Odesa în Marea Neagră după ce o mină a explodat. Estonia e în NATO
Navă estoniană, scufundată lângă Odesa în Marea Neagră după ce o mină a explodat

O navă de marfă estoniană s-a scufundat lângă portul ucrainean Odesa în Marea Neagră, după ce ar fi lovit o mină. Potrivit presei intrenaționale, este vorba despre cargoul Helt, ce naviga sub drapelul statului Panama. În urma acestui eveniment, patru membri ai echipajului sunt dați dispăruți, iar alți doi ar fi reușit să se urce într-o barcă de salvare, potrivit informațiilor de ultimă oră.

Navă estoniană, scufundată lângă Odesa în Marea Neagră după ce o mină a explodat

Incidentul petrecut în apropiere de Odesa a venit în contextul în care marina militară ucraineană a anunțat închiderea navigației civile în nord-vestul Mării Negre. Sursele ucrainene spun că Helt ar fi fost forțat de ruși să pătrundă într-o zonă periculoasă a Mării Negre pentru a acoperi mișcările navelor militare ale Moscovei.

„Flota rusă de la Marea Neagră continuă tactica forțelor terestre ruse, care încearcă să se ascundă în spatele vieților civile”, au acuzat ucrainenii.

Acest nou incident vine la numai o zi după ce o navă de marfă din Bangladesh a fost lovită de o rachetă în portul Olvia de la Marea Neagră. În urma tirului, un membru al echipajului a fost ucis.

De precizat este că Estonia este membră a NATO din 29 martie 2004. Estonia are o populație de 1,29 milioane de locuitori și este una dintre cele mai puțin populate state membre ale Uniunii Europene, ale Zonei Euro și ale NATO. Dintre toate fostele republici ale URSS, Estonia are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor.

Despre Estonia

Estonia, oficial Republica Estonia, este un stat din regiunea Baltică din Europa de Nord. La nord, statul are ieșire către Golful Finlandei, la vest către Marea Baltică. La sud se învecinează cu Letonia (343 km), iar la est cu Lacul Peipus și cu Rusia (338.6 km).

Dincolo de Marea Baltică se află Suedia către vest și Finlanda către nord. Teritoriul Estoniei acoperă 45.227 km² și are o climă temperată. Estonii sunt un popor finic, iar limba oficială, estona, este o limbă fino-ugrică înrudită îndeaproape cu finlandeza și mai de departe cu maghiara.

Din punct de vedere economic, Estonia este listată ca fiind o „economie cu venit mare” de către Banca Mondială, ca „economie avansată” de către Fondul Monetar Internațional, fiind și este membră a OECD. Națiunile Unite clasifică Estonia drept „țară dezvoltată” cu un Indice al Dezvoltării Umane „foarte ridicat”. Estonia se află pe primele locuri în termeni de libertate a presei (locul 3 în lume în 2012), libertate economică, libertate politică și educație.