SUA l-a dat de gol pe Vladimir Putin. Care e realul scop al războiului Rusia – Ucraina

SUA l-a dat de gol pe Vladimir Putin. Care e realul scop al războiului Rusia - Ucraina
SUA l-a dat de gol pe Vladimir Putin. Care e realul scop al razboiului Rusia - Ucraina

SUA l-a dat de gol pe Vladimir Putin. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dezvăluit care este, de fapt, adevăratul scop al războiului dintre Rusia și Ucraina. Oficialul a avertizat că în cazul unei „provocări” la adresa securității Statelor Unite și a celorlalte țări membre NATO, acestea vor răspunde „ferm și unit”.

Care ar fi, de fapt, adevăratul scop al lui războiului lui Vladimir Putin în Ucraina

Lloyd Austin a susținut un discurs de deschidere, miercuri, la Pentagon, înainte de întâlnirea cu ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht. Oficialul american a caracterizat conflictul militar din Ucraina ca fiind „războiul ales de Putin”.

Secretarul Apărării din SUA a precizat că intenția președintelui rus nu a fost doar de a ataca Ucraina, unul dintre scopurile reale ale invaziei fiind acela de a  „ataca principiile care se află în centrul securității transatlantice”.

„Războiul ales de Putin a afectat îngrozitor victimele civile și a forțat milioane de ucraineni nevinovați să-și părăsească țara.

Împreună, trimitem un mesaj clar, iar acel mesaj este că orice provocare pentru securitatea noastră va primi un răspuns ferm și unit. Și angajamentul nostru față de apărarea colectivă a NATO este ferm.”, a spus Lloyd Austin, potrivit CNN.

Ministrul german al Apărării: „Am reușit să unim NATO și Europa împotriva președintelui Putin”

Oficialul american a apreciat decizia Germaniei de a aloca 2% din PIB pentru apărare. De partea cealaltă, ministrul german al Apărării a lăudat relația dintre cele două state și a precizat că NATO și Europa au reușit să se unească împotriva liderului de la Kremlin.

„Ne-am întâlnit în vremuri foarte tulburi, iar ceea ce este important pentru mine este că relația transatlantică, în special relația dintre Germania și Statele Unite, este menită să dureze și este durabilă, astfel încât am reușit să arătăm că am reușit să unim NATO, că am reușit să unim Europa împotriva președintelui Putin, sub forma sancțiunilor pe care le-am decis împreună și, mai ales, prin sprijinul pe care l-am arătat aliaților noștri.”, a declarat ministrul german al Apărării, potrivit sursei citate.”, a declarat Christine Lambrecht, conform aceleiași surse.

Ministrul rus al Apărării, amenințări la adresa NATO

După o perioadă în care a dispărut din atenția publicului, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a făcut o serie de declarații cu privire la situația din Ucraina. Printre altele, Șoigu a ținut să felicite aramata rusă pentru succesul înregistrat în cele 36 de zile de invazie în Ucraina și a lansat un mesaj de amenințare la adresa țărilor NATO.

Suntem atenţi la declaraţiile liderilor ţărilor din NATO cu privire la intenţia de a oferi avioane şi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. În cazul în care vor face acest lucru, vom răspunde în consecinţă”, a transmis ministrul rus al Apărării, potrivit EFE.

Serghei Șoigu a ținut să avertizeze Occidentul că furnizarea de arme Ucrainei este o acțiune iresponsabilă care poate afecta toți cetățenii europeni: „Înarmarea incontrolabilă a populaţiei şi a mercenarilor exacerbează situaţia şi în cele din urmă poate crea o ameninţare chiar pentru europeni”, a mai spus acesta.