Unn nou proiect de lege a reglementat modul în care se pot construi anumite imbole, în noul Cod al construcțiilor, aprobat recent de guvern. Conform acestor reglementări în zonele rurale nu mai este nevoie de autorizația de construcție. Numai că aici există capcana când vrei să construieşti ceva şi crezi că nu ai nevoie de autorizaţie. Citește mai departe și află despre ce este vorba.
Așa cum scriam la începutul acestei luni aici, guvernul a aprobat noi modificări la Codul de amenajare a teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Conform modificărilor, cei care locuiesc în zonele rurale nu mai sunt nevoiți să aibă autorizarea de construcție, ci doar să emită către primărie o notificare. În noul cod sunt deja 17 modificări, printre care eliminarea autorizației pentru zonele rurale.
Dar, aici intervine capcana când vrei să construieşti ceva şi crezi că nu ai nevoie de autorizaţie. Concret, deși nu mai ai nevoie de acea autorizație, notifdicarea către primăriile locale trebuie să fie însoțită de proiectul tehnic de execuție cu conținut simplificat, realizat de un arhitect autorizat.
Deși legislația prevede acest termen, conform arhitecților, termenul nu este explicat concret și nu știu nici ei ce au de făcut într-o astfel de situație.
În același timp, aceași viitori constructori vor fi nevoiți să plătească către primăriile locale o taxă de regularizare, aceasta de zece ori mai amare decât valoarea plătită pentru autorizația clasică de până acum. Conform modificării, condiția plătirii unei astfel de taxe este obligația de a respecta prevederile planului urbanistic din zona în care se va construi acest imobil.
Conform aceșlorași arhitecți, o legislație încă în vigoare, care făcea aceste precizări cu privire la lipsa unei autorizații de construcție, existaă încă din 1991, și anume Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările aduse în 2001.
Legea menționată spune cam același lucru, numai că acest cadru legal făcea precizarea corectă asupra proiectelor cu conținut simplificat pentru anumite lucrări, de la imobile individuale ce se pot construi în mediul rural și până la diferitele anexe gospodărești construite în curtea fiecăruia.
Deși se suprapun cele două cadre legale, în esență amândopuă spun același lucru, numai că prima este mai concretă, pe când modificările aduse anul acesta au pus mari probleme de aplicare atât arhitecților, cât și celor care vor să-și construiască o casă în condițiile legilor existente.