Când trebuie să iei vitamina D. Care este momentul potrivit din zi pentru un boost de sănătate. Momentul din zi în care obișnuiești să iei vitaminele poate juca un rol important în absorbția ei. În ce privește vitamina D, unii preferă să o ia vitamina, pentru a reduce riscul potențial de tulburări de somn. Iată ce trebuie să știi despre cel mai bun moment pentru a lua vitamina D.
Specialiștii sunt de părere că nu există cel mai bun moment al zilei pentru a lua vitamina D. Unii preferă să ia suplimentele de vitamina D mai devreme, în timpul zilei, după masă. Unii oameni cred însă că vitamina D luată înainte de culcare poate să strice somnul.
Ceea ce trebuie să știți este că vitamina D este liposolubilă, fapt care înseamnă că se dizolvă în uleiuri sau grăsimi. De aceea, cel mai bine este să iei suplimentul de vitamina D cu alimente care conțin grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, semințele, nucile, peștele gras sau ouă. Unii cred că este mai bine să iei vitamina D cu alimente sărace în grăsimi.
Un studiu a arătat însă că cei care au luat suplimente de vitamina D cu o masă slabă în grăsimi au avut o absorbție mai bună a acestei vitamine. Dar studiul a fost unul la scară mică, astfel că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla cum se absoarbe cel mai bine în organism vitamina D.
În ceea ce privește credința că vitamina D luată noaptea poate provoca insomnii sau alte probleme legate de somn, ei bine, cercetările sugerează că vitamina D este implicată în producerea corpului de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ritmurilor circadiene și poate aduce beneficii calității generale a somnului. Aceasta înseamnă că vitamina D îți poate îmbunătăți calitatea somnului.
Ba mai mult, potrivit unei cercetări din 2018, suplimentarea poate ajuta la abordarea deficienței de vitamina D. La rândul său, acest lucru ar putea reduce simptomele tulburării de somn. Cu toate acestea, recenzia notează, de asemenea, că nivelurile ridicate de vitamina D pot crește de fapt riscul de somn nesănătos.
De precizat este că nu multe alimente sunt surse bogate de vitamina D. Consumul de alimente precum pește gras, lapte, ouă și cereale pentru micul dejun îmbogățite cu vitamina D te poate ajuta să atingi doza zilnică.
Cu cât pielea ta este mai închisă la culoare, cu atât conține mai multă melanină. Melanina este un pigment care te ajută să îți protejezi pielea de razele ultraviolete ale soarelui.
Capacitatea pielii de a produce vitamina D scade pe măsură ce crește vârsta. De asemenea, unele afecțiuni de sănătate, cum ar fi boala celiacă, fibroza chistică, boala Crohn și bolile renale și hepatice, pot îngreuna organismul să absoarbă sau să metabolizeze vitamina D.