Calciul este esențial în dezvoltarea sistemului osos. Este important și pentru sănătatea inimii, a sistemului muscular, precum și în funcționarea sistemului nervos.
Vitamina D este necesara organismului prin simplul fapt că oferă corpului posibilitatea de a extrage calciul din alimentele ce trec prin tractul digestiv, în loc să îl extragă din oase. Vitamina D protejează corpul de afecțiunile respiratorii, tuse, secreții nazale, nas înfundat, adică îmbunătățește sistemul imunitar. Printre beneficiile sale enumerăm și faptul că previne osteoporoza și protejează organismul de cancere, boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet sau tulburări autoimune.
Este bine cunoscută ideea că fructele și legumele conțin numeroase vitamine, minerale și nutrienți. Studiile arată, de asemenea că o dietă ce se bazează pe consumul de fructe și legume reduce riscul îmbolnăvirii, mai ales de bolile cardiace. Printre alimentele ce conțin vitamina D și calciu putem enumera un număr destul de mare, având opțiuni destule în cazul în care nu va place să mâncați prea des același aliment.
Principalele surse de calciu sunt produsele lactate: lapte, brânză, iaurt. Consumul a trei porții zilnic oferă organismului cantitatea necesara de calciu pentru o bună funcționare și dezvoltare. În afara de această categorie de alimente, calciul mai poate și obținut și din fructele de mare, legume, fructe uscate, tofu. Brânzeturile sunt surse excelente de calciu. Cea mai bogată cantitate de calciu se găsește în brânza parmezan. Brânzeturile ce conțin cantități mari reduse sunt cele moi.
Pentru o bună asimilare a calciului, mesele zilnice trebuie completate prin consumul vitaminei D. Aceasta ajută și la întărirea sistemului imunitar. Dintre sursele de vitamina D putem enumera: peștele gras (somon, sardine, macrou, ton), margarina îmbogățită, unele tipuri de cereale. Multe dintre alimente se găsesc în supermarket, deci se află la îndemâna oricui: iaurt, brânzeturi, carne de porc, suc de portocale îmbogățit cu vitamina D, ficat de vită, sardine, gălbenuș de ou, cereale fortificate, ciuperci.