Așa cum este obiceiul, de 1 Mai, majoritatea românilor ies la iarbă verde și încing grătarele. Dar, pentru a avea un grătar de succes, este bine de știut când trebuie întoarsă carnea pe grătar pentru a nu se lipi. Vorbim, așadar, despre trucuri pentru o zi 1 Mai reuşită.
Pentru români, ziua de 1 Mai este un bun prilej de se strânge în familie, sau cu prietenii, la iarbă verde și să încingă la maxim grătarele. Exist tot felul de rețete, care mai de care, mai interesante, mai ales reţete de Paşte. Dar, nu-i așa că nu-ți place când încerci să întorci carnea pe grătar și nu se desprinde?
Se lipește și se rupe, face mizerie și rezultă o carne uscată. Aceasta a fost una dintre frustrările multora dintre noi în ceea ce privește grătarul. Unii dintre ei au învățat ce au de făcut și s-au perfecțonat, în timp ce alții încă se mai chinuie.
Dar, pentru toți există câteva sfaturi ușoare despre cum ar trebui pregătită și ținută pe grătar carnea pentru a ieși așa cum trebuie. Cei care știu de aceste sfaturi reușesc în mod constant să gătească la grătar alimente care nu se lipesc.
Cu sezonul de grătar care intră în plină desfășurare, ne-am gândit că este un moment bun să vă dăm câteva sfaturi despre când trebuie întoarsă carnea pe grătar pentru a nu se lipi, pentru o zi 1 Mai reuşită.
Este foarte simplu. Sunt 3 lucruri care trebuie să se întâmple. Grătarul dvs. trebuie să fie:
Urmați acești pași simpli, în această ordine, și le veți realiza pe toate cele 3 în câteva minute.
Pentru a nu avea carne arsă, sau lipită de grătarul încins, vei avea nevoie de câteva lucruri, foarte importante, după cum urmează:
După cum bănuiți, primul pas este să încălzești grătarul. Cel mai simplu mod de a curăța grătarul este să îl încălziți foarte tare mai întâi. Dacă folosiți un un grătar pe gaz, îl pornești la maxim, închizi capacul și îl lași să se încălzească timp de 10-15 minute.
Al doilea pas este să folosiți o perie de grătar pentru a răzui mâncarea arsă de pe grătar. Este foarte important de reținut că nu e bine să lăsați să se acumuleze murdărie pe grătar. Acordați-i un minut pentru a încălzi și a răzui grătarele înainte de a face grătarul de fiecare dată.
Pentru a nu se lipi carnea de grătar, cel mai important lucru de făcut este ungerea grătarului cu ulei. Înfășurați un prosop de hârtie și prindeți-l cu cleștele. Turnați o cantitate mică de ulei într-un bol și înmuiați capătul prosopului de hârtie în ulei.
Apoi, trageți capătul unsuros al prosopului de hârtie peste barele grătarului. Veți vedea că vor deveni lucioase din cauza uleiului. Căldura de la grătar gătește uleiul pe grătare pentru a le oferi o suprafață neaderentă pentru alimentele pe care urmează să le adăugați.
Acum este momentul în care adăugați carnea pe grătarul încins, da rnu înainte de o fi pus la marinat. În cele mai multe cazuri, și în special la prepararea cărnii la grătar, este mult mai puțin probabil să se lipească și să se usuce dacă puneți carnea pe un grătar foarte fierbinte pentru primele câteva minute, iar apoi reduceți focul dacă este necesar.
Mulți se grăbesc, poate de poftă, poate de foame, dar ținutul cărnii atât cât trebuie pe grătar, este ununl din secretele unui preparat bun, iar asta înseamnă că va trebui să întorci carnea după 3-4 minute, de la punerea ei pe grătarul încins. Dacă o întorci mai repede, există riscul să nu fie făcută cum trebuie. Dacă ai mai multe feluri de carne, bănuim că știi în ce ordine se pune carnea pe grătar.
Grătarul trebuie încălzit pentru a-l curăța și unge cu ulei, iar apoi este deja fierbinte și pregătit pentru a găti mâncarea la grătar. În plus, este de preferat să nu vă chinuiți să curățați grătarul după ce ați gătit și v-ați așezat la masă. Reîncălzirea grătarului după masă pentru a putea fi curățat și uns nu este la fel de eficientă.