22 mart. 2024 | 11:00

În ce ordine se pune carnea pe grătar. Mulți români greșesc, de asta se arde și nu iese gustoasă

Diverse
În ce ordine se pune carnea pe grătar. Mulți români greșesc, de asta se arde și nu iese gustoasă
În ce ordine se pune carnea pe grătar

Cui nu-i place să facă grătar în aer liber, înconjurat de familie și prieteni apropiați? Ei bine, mulți consideră că pregătirea unui grătar nu este mare bătaie de cap, iar odată ce cărbunii s-au încins bine, pun carnea la întâmplare, pentru că oricum se va găti la fel. Total greșit! Atunci când facem grătar, este bine să ținem cont de anumite reguli de bază. Iată în ce ordine se pune carnea pe grătar!

În ce ordine se pune carnea pe grătar

Nu există român care să nu iubească grătarul, mai ales gustul unei cărni bine gătite și gustoase. Fie că îl preparăm noi sau altcineva, este bine de reținut faptul că obținerea cărnii delicioase pe grătar nu este tocmai floare la ureche. Motivul?

Înainte de a ne apuca să facem grătar, trebuie să știm în ce ordine se pune carnea pe grătar. Drept urmare, în articolul de mai jos vă vom prezenta întregul proces corect de gătire al celor mai întâlnite tipuri de carne. Iată când trebuie să adăugăm micii sau carnea de pui!

Micii se pun primii pe grătar

Cei mai mulți dintre noi folosim pentru grătar carnea de pui, vita, cârnații, micii sau ceafa de porc. Pentru ca acestea să se gătească corect, trebuie să știm când să le punem pe grătarul încins. În primul rând, un criteriu important pentru a stabili ordinea cărnii pe grătar este tipul ei.

În ce ordine se pune carnea pe grătar

În ce ordine se pune carnea pe grătar

Așadar, după ce cărbunii s-au încins îndeajuns, primul loc este ocupat de mici. Atunci când jarul este iute și strălucitor, micii vor fi gătiți perfect. Se vor rumeni la exterior, iar în interior vor rămâne fragezi și suculenți. Pe de altă parte, dacă adăugați micii ultimii pe grătar, aceștia se vor găti mai lent, riscând să se usuce destul de mult.

Carnea de porc se adaugă după mici

Locul doi este ocupat de carnea de porc sau cea de vită (ceafă, antricot, coaste etc.). Aceste tipuri de carne sunt grase și dense. Pentru că au fibre mai proeminente, ele necesită un jar mai întețit pentru o gătire perfectă.

După carnea de porc, vine carnea de pui. Acest tip de carne are un timp de gătire mai mic decât carnea de vită etc. Este important să o lăsăm mai pe urmă, pentru a nu risca să se ardă sau usuce.

Ultima dată se pun cârnații

Locul patru este ocupat de cârnați. De obicei, aceștia sunt lăsați ultimii, pentru că au nevoie de o temperatură mică pentru a fi gătiți corespunzător.

Un alt criteriu important atunci când facem grătar o reprezintă grosimea cărnii. Aceasta nu se așază pe grill oricum. Așadar, carnea mai groasă, de exemplu ceafa de porc, pulpele de miel sau antricotul de vită, se pun în mijlocul grătarului, pentru că necesită un timp de gătire mai îndelungat. Carnea mai subțire, puiul, peștele, cârnații, poate fi lăsată pe marginea grătarului, pentru că se gătește mai rapid.

Carnea se gătește și în funcție de tipul grătarului

Totodată, trebuie să ținem cont și de tipul de grătar folosit. Dacă aveți un grătar tradițional din oțel sau tablă, ordinea cărnii se menține astfel: mici, ceafa de porc, vita, pui, cârnații.

Dacă alegeți un grătar de tip cuptor ceramic, toată carnea se poate prepara în același timp. Și asta pentru că se folosește un grilaj supraetajat (expander). În acest mod, carnea de pui se pune pe primul grilaj, iar pe cel de-al doilea se așază ceafa de porc, vita și micii. Pentru cei interesați, ceramica ajută la gătirea uniformă a cărnii așezate pe nivele, însă timpul de gătire va fi diferit.

Cum se pregătește corect carnea pentru grătar

Pentru a pregăti cea mai bună carne pentru grătar, este nevoie să știm câteva trucuri, mai ales dacă nu avem prea multă experiență în domeniu sau dacă vrem să impresionăm:

  • tigaia sau grătarul trebuie să fie foarte bine încinse înainte de a pune carnea;
  • se recomandă ca bucata de carne să fie unsă înainte de a fi pusă în tigaie, pentru a evita arderea uleiului;
  • marinarea cărnii care urmează a fi gătită, după care  trebuie să fie adusă la temperatura camerei, nu pregătită când a fost scoasă din frigider;
  • ca să rămână fragedă și bine făcută, friptura trebuie să fie pregătită mediu sau chiar în sânge, ca să nu riscăm să devină tare;
  • friptura nu se servește imediat ce a fost gătită, deoarece aceasta are nevoie de repaus câteva minute pentru ca fibrele să se relaxeze și sucurile să se omogenizeze;
  • se acompaniază cu un vin potrivit;
  • se pot folosi lemne sau cărbuni pentru a aprinde grătarul; combinația dintre lemne și cărbuni dă savoare grătarului. Se folosește lemn de esență tare pentru a aprinde grătarul, peste care se adaugă cărbuni;
  • în momentul în care cărbunii devin gri, jarul este tocmai bun pentru carne.
Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro