Carnea de porc nu poate lipsi de pe meselor românilor, mai ales în zilele de sărbătoare. Majoritatea dintre noi preferăm să savurăm o friptură delicioasă sau o ceafă de porc la grătar sau la cuptor, așadar trebuie să știi cum marinezi carnea de porc. Haideți să vedem cum putem avea pe masă o friptură fragedă și delicioasă!
Dacă adori friptura de porc, este musai să înveți cum să marinezi carnea de porc. Pentru a savura o friptură cu gust irezistibil, este necesar să cunoști câteva reguli.
Specialiștii precizează că la marinarea corectă a cărnii de porc se folosesc atât ingrediente lichide, cât și solide, dar și anumite condimente.
Pentru a marina cât mai bine carnea de porc, prima dată se porționează carnea în bucăți mai mici și se îndepărtează surplusul de grăsime. În plus, carnea se bate cu ciocanul de șnițele și se înțeapă cu furculița din loc în loc.
O marinată bună se prepară din timp și se păstrează la frigider până la 5 zile, într-un recipient etanș. Important este să faceți mai multe marinate, să congelați bucățile de carne de porc cu aceste amestecuri și să le folosiți la nevoie.
Experții recomandă să nu folosiți recipiente de metal pentru marinarea cărnii, pentru că la interacțiunea cu metalul, carnea își poate schimba aromele. Recomandate sunt pungile de plastic cu fermoar care se pot vida sau recipientele din sticlă cu capace ermetice.
Poți prepara o marinată pentru carnea de porc acasă, simplu și ușor, dacă ții cont de ce trebuie să conțină amestecul.
În primul rând, grăsimea cărnii are rolul de hidratare, de aceea la carnea de porc este suficient să folosești doar ulei atunci când o marinezi. În al doilea rând, un acid este cel care frăgezește carnea, iar aici ne referim la oțet, vin alb sec sau zeama de la o lămâie.
Se spune că acidul dizolvă enzimele care leagă țesuturile cărnii, rezultând o textură mai moale.
Condimentele sunt importante la marinarea cărnii. Fie că folosește amestecuri din comerț sau le faci acasă, combinațiile de verdețuri și plante aromatice vor da, la final, o aromă mai intensă cărnii de porc.
Citește și: Baiț pentru carnea de porc. Secretul pentru cea mai fragedă și suculentă friptură
Citește și: Cum marinezi corect carnea de porc pentru a ieși fragedă și suculentă
Cele mai folosite marinate pentru carnea de porc sunt cele pe bază de alcool, precum vin, bere, coniac, etc. De reținut, însă, că acestea nu trebuie puse direct pe carne, ci trase la tigaie înainte cu condimente, pentru a se evapora din alcool. În caz contrar, dacă puneți alcool în stare pură nu va face decât să absoarbă aromele condimentelor.
Cel mai important ingrediente al unei marinate pentru carnea de porc și nu numai este sarea. Ea are rolul de a frăgezi cel mai bine carnea pentru că aceasta pătrunde foarte adânc în carne.
Nelipsite sunt și ceapa tocată mărunt și usturoiul, care dau o savoare minunată cărnii. Totodată, la carnea de porc mai sunt folosite și frunzele uscate de salvie, cele de rozmarin, oregano, dar și chimenul măcinat.
Toate ingredientele se pun într-un bol și amestecă bine pentru a le combina. Se toarnă marinata peste pulpa de porc și se masează marinata în carne. Se dă la frigider între 30 de minute și 24 de ore înainte de o prepara.
Se amestecă toate ingredientele prezentate mai sus și se adaugă peste carnea de porc. Bolul în care ați amestecat tot se bagă la frigider, acoperit cu o folie. Se lasă la rece pentru 24 sau 48 de ore!
Citește și: Ce condimente se pun la carnea de porc pentru un gust desăvârșit. Le vei folosi mereu de acum înainte