Fie că ești doar pasionat de vinuri bune, fie că ești un cultivator pasionat, este imperativ să știi când trebuie culeși strugurii pentru vin. Experții vorbesc despre perioada exactă de recoltare când sunt foarte dulci și zemoși, iar rezultatul va fi cel scontat pentru toată lumea.
Adevărații entuziaști ai vinului sunt fascinați de procesul de vinificație. De la distanță, pare a fi întotdeauna o practică magică, iar imaginile evocatoare cu strugurii copți și oameni culegându-i, vin parcă din poveștile de demult.
Evident, vinificația modernă nu implică atât de multe astfel de lucruri pe cât ne-am dori. Cu toate acestea, rămâne și astăzi plină de ciudățenii interesante, abilități uimitoare și tehnici străvechi care mențin viu acel sentiment de uimire.
Un bun exemplu în acest sens se referă la momentul exact în care vinificatorul decide că strugurii săi sunt copți pentru a fi culeși.
După cum știe toată lumea, aceasta este o parte vitală a întregului proces de vinificație, iar momentul ales este absolut crucial pentru cât de bun va fi vinul rezultat.
Dacă se culege prea devreme, strugurii vor fi prea acizi și prea tanici. Dacă se culege cu o zi prea târziu, zaharurile se vor fi dezvoltat atât de mult încât vinurile vor fi dulci și slabe.
Găsirea momentului perfect este un lucru care necesită o viață întreagă de practică și expertiză, iar vinificatorii din întreaga lume folosesc o varietate de metode și tehnici pentru a-și da seama exact când vine acel moment.
Alegerea momentului când să culegi struguri copți de pe viță de vie depinde de un număr foarte mare de factori, care se învârt în principal în jurul soiului de struguri cultivat și al tipului de vin pe care vinificatorul încearcă să îl facă.
Mama natură oferă o mulțime de semne la care trebuie să fim atenți; animalele și păsările care frecventează podgoriile vor fi pregătite și vor aștepta ca abundența de fructe să devină gustoasă, iar creșterea activității păsărilor pe câmpuri este unul dintre primele lucruri care îl vor face pe un vinificator să ridice urechile.
De asemenea, viticultorii se vor plimba în mod regulat printre viile lor, înțepând, pipăind, stoarcând și degustând strugurii.
Pe de altă parte, fabricile moderne de vinuri folosesc tot felul de dispozitive care măsoară nivelul pH-ului sucului de struguri și le spun exact cât de tanice sunt pielițele și semințele.
Cu toate acestea, deocamdată, mașinile nu pot detecta aromele strugurilor, și acesta este poate cel mai important aspect al vinificației și al deciziei când strugurii sunt gata pentru recoltare.
Producătorii de vinuri vorbesc adesea despre cum bagă fructele în gură și simt cât de fermă este pielița strugurilor între dinți. Ei vorbesc, de asemenea, despre detectarea aromelor care au diferite niveluri de complexitate și profunzime.
De exemplu, un strugure roșu poate avea un gust vag de cireșe într-o săptămână, iar următorul va dezvolta note mai specifice de cireșe negre în următoarea săptămână.
În alte cazuri se poate stabili și prin verificarea zbârcielii, contracției sau slăbiciunii tulpinilor. Toate acestea împreună vor oferi o imagine clară a momentului în care ar trebui să aibă loc culesul și zdrobirea.
Viticultorii care caută momentul potrivit pentru recoltare vor avea în vedere mai mulți factori diferiți, în funcție de regiune, soi și tipul de vin produs. Conform experților, asta se întâmplă de obicei toamna, în septembrie.
Dar totul depinde de loc, de soiul de struguri și de tipul de vin pe care îl produceți. Strugurii sunt culeși mai târziu pentru vinurile dulci. În locurile calde, recoltarea poate începe în august. Cu toate acestea, aproape fiecare vinificator va ține cont și de următoarele aspecte:
Culoarea strugurilor
Vinificatorii sunt foarte familiarizați cu culoarea exactă pe care o caută la struguri, iar schimbările subtile de culoare care apar în apropierea coacerii complete sunt un indiciu clar al momentului în care strugurii sunt gata să fie culeși.
Evident, strugurii roșii vor trece încet de la verde la roșu, violet, albastru sau negru pe măsură ce se coc, dar strugurii albi vor căpăta, de asemenea, o culoare de suprafață, o textură și un luciu diferite pentru a arăta că au ajuns la punctul potrivit.
Culoarea pedunculului și a semințelor
Țineți un strugure copt la lumină și ar trebui să puteți detecta prezența unui sâmbure maro în interior.
Înainte de coacere, aceste semințe vor fi verzi sau albe, și extrem de tanice și amare la gust.
Alte semne de maturitate ale strugurilor
Strugurii vor părea mai plini și mai suculenți pe măsură ce se apropie momentul recoltării, datorită faptului că vor fi plini de toată acea pulpă bogată și frumoasă.
În plus, boabele vor fi mai ușor de smuls de pe pedunculi, ceea ce înseamnă că vinificatorul poate simți cu mâinile cum evoluează fructele sale.
Strugurii copți sunt dulci și cărnoși, iar cea mai mare parte din amărăciunea și astringența fructelor necoapte vor fi dispărut complet.
Este de la sine înțeles că unele dintre aceste calități tanice, în ciuda faptului că sunt neplăcute de mâncat crude, sunt importante atunci când vine vorba de producerea unui vin bine structurat.
Astfel strugurii de vin nu sunt neapărat judecați după cât de delicioși sunt de mâncat în podgorie.
Deși toți acești factori acoperă cea mai mare parte a elementelor de bază, ei nu merg prea departe atunci când vine vorba de natura complexă și imprevizibilă a producerii vinului.
Unul dintre lucrurile minunate despre vin este faptul că rămâne un produs fundamental natural, puteți avea toate tehnologiile din lume pentru a vă asigura că lucrurile merg cât mai bine posibil, dar vinificatorii tot nu pot controla vremea sau capriciile terenului pe care lucrează.