Este un fenomen des întâlnit, mai ales în primele săptămâni de primăvară, dar care îi pune în mare încurcătură pe cei care nu au prea multă experiență în acest domeniu. Află, din rândurile de mai jos, ce înseamnă când vița-de-vie plânge. Care sunt trucurile la care apelează oamenii de la țară pentru a se asigura că vor avea o recoltă bogată și de bună calitate.
În ultimii ani, tot mai mulți români decid să dedice un colț mai mic sau mai mare al curții cultivării legumelor, verdețurilor, plantelor aromatice, chiar pomilor fructiferi. Astfel, pot fi siguri că pun pe masă pentru familie și musafiri produse de bună calitate, ce au crescut natural, fără să fie tratate cu substanțe care să le accelereze în mod artificial procesul de dezvoltare.
Însă obținerea unor recolte bogate și de bună calitate nu este o misiune prea simplă. Există numeroase trucuri pe care cei cu experiență le știu și le aplică pentru a garanța succesul. Pentru fermierii la început de drum, primele săptămâni de primăvară aduc un fenomen ce le dă mari bătăi de cap, mulți întrebându-se ce înseamnă când vița-de-vie plânge, de fapt.
Lacrimile viței-de-vie sau plânsul viței-de-vie este un fenomen natural și normal. În general, se produce în timpul primăverii, când temperaturile de afară încep să crească. În acele perioade, rădăcinile plantei preiau din pământ apă și substanțe nutritive ce vor fi conduse în toate elementele plantei.
După tăierile în uscat, seva se elimină prin „rănile” produse, ea fiind numită, de fapt, „lacrimile” viței. Fenomenul durează, de regulă, câteva săptămâni, până la dezvoltarea organelor verzi care o preiau și elimină apa prin evapotranspirație.
„Plânsul viței de vie este o etapă caracteristică ciclului anual biologic a acestei culturi, prezentă în fenofaza BBCH 00-01. Perioada specifică plânsului viței de vie este primăvara, odată ce temperatura solului, la 25 cm adâncime, atinge 6-10 grade Celsius. Acesta este punctul în care vița de vie iese din fenofaza repaus vegetativ”, potrivit Agrointel.
Te-ar putea interesa și: Cu ce să stropești vița de vie primăvara, până la final de aprilie. Vei avea cei mai gustoși struguri
Există câteva trucuri la care apelează oamenii de la țară în această perioadă a anului, pentru a „ajuta” planta să producă o cantitate cât mai mare de fructe.
Se recomandă ca în săptămânile în care observăm că vița-de-vie plânge să udăm plantele mai abundent, dar să asigurăm și aerisirea solului, proces prin care se îmbunătățește fluxul de aer de la nivelul rădăcinilor care compensează pierderea de nutrienți de către plantă.
Te-ar putea interesa și: Ce să faci cu viţa de vie după ce ai cules strugurii. E vital pentru iarnă, doar aşa nu va îngheţa