25 sept. 2022 | 15:35

Cât timp se ţine mustul la fermentat. Greşeala comună care poate strica vinul

Diverse
Cât timp se ţine mustul la fermentat. Greşeala comună care poate strica vinul
Cât timp se ţine mustul la fermentat. De ce trebuie să lăsăm mustul la fermentat mai mult timp dacă facem vin de casă.

Fermentarea reprezintă un proces deosebit de important în producerea băuturilor alcoolice. Aproximativ 70% din cantitatea totală de alcool dintr-o băutură se produce datorită fermentării. În general, timpul de fermentare variază în funcție de tipul de băutură care se dorește a fi produs. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să procedezi în cazul mustului. Cât timp se ţine mustul la fermentat, de fapt.

Importanța fermentării „vinului tânăr”

Termenul de must provine din expresia latină „vinum mustum”, care înseamnă „vin tânăr”. Mustul este denumirea oferită sucului de struguri proasăt presat. Acesta conține în compoziția lui pielițele, coaja și pedunculul strugurilor.

În cadrul producției de vin, mustul reprezintă primul amestec ce trebuie obținut după ce strugurii au fost recoltați de pe vița de vie. Mustul este un lichid gros și opac. Culoarea sa poate varia în funcție de cea a strugurilor care au fost puși la presat. Mustul poate fi de nuanță violet închis sau poate prezența nuanțe de maro deschis.

Unele persoane preferă să consume must simplu, în timp ce altele procesează în continuare mustul pentru a obține vin de bună calitate. Producătorii care doresc să bea doar must, băutură care nu a trecut printr-un proces de fermentare îndelungat în așa fel încât să rezulte alcool, aleg întotdeauna să preseze struguri copți, ajunși la maturitate.

Mustul conține un nivel ridicat de glucoză, folosit ulterior ca îndulcitor în bucătării din diverse regiuni ale lumii. Acesta joacă un rol foarte important în obținerea de vin.

Cât timp se ţine mustul la fermentat

Timpul de fermentare al mustului nu trebuie să fie nici prea scurt, dar nici prea lung, pentru a obține o băutură alcoolică de bună calitate. Marius Vasiu, tehnolog din Jidvei, a explicat că pentru a obține un vin de calitate superioară este nevoie ca mustul să fie lăsat la fermentat între 14 și 21 de zile.

„Aceasta este, cu aproximație, perioada în care este indicat să fermenteze mustul. Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu este bine. La fel de problematic este și dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni pentru că începe să prindă miros de rânced. Drojdia formată intră în degradare. Undeva la două-trei săptămâni este perioada optimă de fermentare, dacă vorbim despre vinul de casă”, a explicat Marius Vasiu, potrivit MustdeJidvei.ro.

În producerea industrializată a vinului, perioada de fermentație a mustului este mai scurtă. Mai exact, de zece zile. Însă acestă durată fixă a fermentării nu poate fi aplicată în cazul producerii de vin de casă.

Producătorii din industria de vin lasă mustul la fermentat doar pentru zece zile deoarece folosesc drojdii selecționate. Acestea se obțin din drojdie de vin, care fermentează mai repede și constant, potrivit sursei citate.

Acasă, mustul poate fermenta în moduri diferite, pot exista fluctuații, a explicat Marius Vasiu. Prin urmare, perioada de fermentare a mustului acasă trebuie să fie de două, trei săptămâni.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro