Cum poți să ai grijă de livada ta și când trebuie să stropești pomii fructiferi? Un calendar pentru acest detaliu te va ajuta să ai roade extraordinare. Cum trebuie să le faci tratamentele în mod corect?
Cei care dispun de spațiu și de un pământ bun preferă să nu mai piardă timpul și să descopere frumusețile naturii. Deși pare relaxant și extraordinar să poți să mănânci din propria recoltă, este dificil să ai grijă de tot. Un calendar pentru stropirea pomilor fructiferi vine în ajutor. Este foarte important pentru livada ta ca toți pomii să fie tratați.
Soluțiile cu care îi dai sunt pentru a elimina dăunătorii și pentru a prevenii apariția bolilor. Prevenția bolilor este esențială atunci când vorbim despre pomii fructiferi. Dacă bolile atacă recolta, fructele sunt compromise, astfel că trebuie să iei serios în considerare tratamentele necesare pentru evitarea acestor lucruri.
Primăvara: tratamentele trebuie să aibă loc după tăiere și curățare. E nevoie de o soluție cu sulfat de cupru care să protejeze copacii chiar la începutul lunii martie.
Vara: pomii se stropesc în luna iunie, folosind fungicid. Pentru luna august se recomandă insecticid. E foarte important să-i stropești vara cu soluții.
Toamna: toamna indică faptul că treaba s-a terminat pentru că tocmai atunci începi să aduni roadele muncii tale. Totuși, atunci trebuie ca pomii să fie protejați pentru anul ce urmează. Stropirea atunci are rolul de a pregăti pomii pentru sezonul rece.
Iarna: tratamentele pentru iarnă sunt și ele importante. Primul tratament este cu sulfat de cupru, cunoscut și sub numele de piatră vânătă. Asigură-te că temperaturile sunt de peste 5 grade Celsius atunci când faci asta.
„Alege un loc adăpostit, în care să nu sufle vântul în mod frecvent și ține cont de expoziție. Astfel încât apa din precipitații să se dreneze și să nu băltească, pentru că riscăm să avem culturi compromise după fiecare ploaie mai serioasă. Solul e un organism viu, îl putem construi în timp prin adăugarea de materiale organice și construirea structurii nutritive.
Adăugarea regulată de compost în grădina de legume va asigura existența unui sol bogat în nutrienți pentru toate tipurile de legume cultivate. De pildă, în stratul în care am avut ridichi, după ce terminăm cultura, nivelăm stratul și putem să mai adăugăm compost înainte de a planta cultura a doua, care poate fi de dovlecei”
Oana Andras, fermier (Sursa: lovedeco.ro)