05 dec. 2023 | 16:40

Când este solstițiul de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri în această zi

Diverse
Când este solstițiul de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri în această zi
Ce traditii și obiceiuri sunt în această zi

Solstițiul de Iarnă este ziua care marchează mijlocul iernii și prezintă cele mai scurte ore de lumină din tot anul. Acesta apare atunci când Polul Sud sau Polul Nord atinge înclinarea maximă departe de Soare. Asta înseamnă că Soarele răsare mai târziu și apune mai devreme decât în oricare alt punct al calendarului anual. Când este solstițiul de iarnă 2023 și ce trebuie să știi despre această zi.

Ce este solstițiu și cum se întâmplă

Datorită polarității polilor Pământului, emisfera nordică are Solstițiul de Iarnă atunci când emisfera sudică are solstițiul de vară și invers. solstițiul de vară este ziua cu cele mai multe ore de lumină și prezintă Soarele la înălțimea sa maximă.

Vezi și: Solstițiul de iarnă 2023. Când are loc și cum ne afectează

În trecut, se credea în general că solstițiul de Iarnă reprezenta mijlocul iernii. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, mulți îl consideră acum începutul iernii. Meteorologii se referă adesea la începutul iernii cu 3 săptămâni înainte de evenimentul solstițiului.

Când este solstițiul de iarnă 2023

În 2023, solstițiul de Iarnă va avea loc pe 21 decembrie pentru țările din emisfera nordică, coincizând cu solstițiul de vară care are loc în emisfera sudică.

Următorul solstițiu de iarnă pentru emisfera sudică va avea loc în ziua de luni, 21 iunie 2023.

Istoria și tradițiile solstițiului de Iarnă

De-a lungul istoriei umane, solstițiul de iarnă a fost considerat o ocazie importantă sărbătorită și mitologizată datorită naturii sale simbolice. Multe societăți au legat evenimentul de spiritualitate și credință.

Acest lucru este evident la monumentul Stonehenge din Anglia, care se crede că a existat în jurul anului 3000 î.Hr. Principalele sale pietre se aliniază perfect cu arcul soarelui în timpul Solstițiului de iarnă și de vară, ceea ce a dus la ideea că oamenii din perioada preistorică acordau importanță evenimentului solstițiului de iarnă.

Citește și: Ce este solstițiul de vară. Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an

Acest lucru poate fi evidențiat și de Mormintele Newgrange din Republica Irlanda, care au peste 5.000 de ani și preced atât piramidele din Egipt, cât și Stonehenge. În timpul solstițiului de iarnă, camera de la Newgrange este complet iluminată, fiind un eveniment anual.

Între timp, în India, solstițiul de iarnă semnalează începutul unui festival hindus sfânt numit Makar Sankranti. În China, este considerat a 22-a dintre cele 24 de termeni solari și este sărbătorit încă cu festivalul Dongzhe, în timpul căruia familiile se reunesc și petrec cea mai lungă noapte a anului împreună.

Poți vedea solstițiul de iarnă?

În ziua solstițiului de iarnă, dacă stai afară la prânz și îți privești umbra, aceasta va fi cea mai lungă umbră pe care o proiectezi în tot anul. Iată de ce:

În fiecare zi, soarele răsare în est și apune în vest, urmând un arc pe cer. Înălțimea acelui arc se schimbă în timpul orbitei anuale a Pământului în jurul soarelui. Pe măsură ce planeta noastră orbitează, un pol este înclinat către soare, iar unul este înclinat departe de el. În timpul iernii în emisfera nordică, Polul Nord este înclinat departe de soare, astfel că înălțimea arcului este redusă, iar umbra ta pare lungă.

Citește și: Solstițiul de iarnă: ce nu știai despre cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an

De fapt, în zilele din jurul solstițiului de iarnă, soarele este atât de jos pe orizont încât pare să răsară și să apună în același loc. De aceea, cuvântul solstițiu poate fi tradus ca „soarele stă în loc” în latină.

Cum sărbătoresc diferite țări solstițiul de Iarnă?

În Japonia, oamenii pun yuzu (citrice) în băile calde și își înmoaie corpul pentru a ține la distanță răceala obișnuită a sezonului.

În Coreea, oamenii mănâncă terci de fasole roșie pentru noroc și pentru a-și menține sănătatea.

Unii oameni călătoresc în Irlanda pentru a asista la răsăritul soarelui în cea mai scurtă zi a anului la popularul punct de referință Newgrange.

Află și: Solstițiul de iarnă 2021, cea mai scurtă zi din an. Ce nu este bine să faci astăzi

Mulți oameni se adună în Austria pentru a vedea persoanele îmbrăcate în costume înfricoșătoare ale lui Krampus – o creatură jumătate demon, jumătate capră, ce ține la distanță spiritele rele.

Parteneri
Ce semnificație au florile pe care Dana Budeanu le-a dus la înmormântarea fostei soacre
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Suspecții în cazul atentatului cu bombă din Arad au fost identificați după trei ani. Fiica milionarului ucis, principala suspectă
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Replica de milioane pe care Teo Trandafir i-a dat-o Danei Budeanu, după ce stilista a spus despre vedeta TV că 'se îmbracă pilaf'
Unica.ro
Euro explodează. Seism pe piața valutară
EVZ.ro
Mădălina Pamfile, noi declarații după ce a fost prinsă băută la volan și încătușată: „M-a deranjat mai mult inconștienta mea”. Ce urmează să se întâmple în cazul fostei asistente TV
Spynews
Tragedie în lumea filmului. A murit mult prea devreme. Tom Cruise...
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Mediaflux
Reacția Danei Badea după ce fostul ei a anunțat că se căsătorește! Acum, Alin a dezvăluit că iubita lui, Sibel, e însărcinată și urmează să mai aibă un copil
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
O creatură marină care arată îngrozitor a băgat spaima în localnici. Ce este vietatea care pare „de pe altă lume”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro