Solstițiul de iarnă 2023 cade vineri, pe 22 decembrie.Dar ce este solstițiul de iarnă și de ce se întâmplă? Este cea mai scurtă zi a anului, dar cum ne afectează?
Prima zi de iarnă în emisfera nordică este marcată de solstițiul de iarnă, care are loc vineri, 22 decembrie 2023.
Pentru jumătatea nordică a Pământului (emisfera nordică), solstițiul de iarnă are loc anual în 21 sau 22 decembrie. (Solstițiul de iarnă în emisfera sudică are loc în iunie)
Citește și: Ce este solstițiul de vară. Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an
Solstițiul de iarnă este ziua cu cele mai puține ore de lumină în decursul anului, făcând-o „cea mai scurtă zi” a anului.
Din fericire, după ce ajungem la solstițiul de iarnă, zilele încep să crească din ce în ce mai mult până când ajungem la solstițiul de vară – prima zi de vară și cea mai lungă zi a anului.
Solstițiul de iarnă marchează începutul oficial al iernii astronomice (spre deosebire de iarna meteorologică, care începe cu aproximativ trei săptămâni înainte de solstițiu).
Solstițiul de iarnă are loc o dată pe an în fiecare emisferă: o dată în emisfera nordică (în decembrie) și o dată în emisfera sudică (în iunie).
Marchează începutul sezonului de iarnă pentru fiecare emisferă. Atunci când o emisferă trăiește solstițiul de iarnă, cealaltă trăiește simultan solstițiul de vară.
Toate acestea se datorează axei înclinate a Pământului, care face ca o jumătate a Pământului să fie îndreptată departe de Soare, iar cealaltă jumătate îndreptată către el în momentul solstițiului.
Adesea ne gândim la solstițiul de iarnă ca la un eveniment care se întinde pe întreaga zi calendaristică, dar solstițiul durează de fapt doar un moment.
Citește și: Solstițiul de iarnă: ce nu știai despre cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an
Mai exact, este momentul exact când o emisferă este înclinată cât se poate de departe de Soare.
Solstițiul de iarnă are semnificație în diverse culturi, deoarece înseamnă schimbarea sezoanelor.
Unele popoare antice chiar marcau solstițiul folosind structuri de piatră imense, precum Newgrange în Irlanda.
În unele culturi, solstițiul marca tradițional mijlocul sezonului în loc de începutul acestuia.
În ziua solstițiului de iarnă, suntem înclinați cât se poate de departe de Soare, ceea ce înseamnă că traiectoria Soarelui pe cer este cât mai joasă posibil.
Află și: Solstițiul de iarnă 2021, cea mai scurtă zi din an. Ce nu este bine să faci astăzi
Gândește-te la traiectoria zilnică a Soarelui: răsare în est și apune în vest, descriind un arc pe cer deasupra noastră. În timpul verii, Soarele face un arc înalt pe cer, dar în timpul iernii, acesta desenează un arc mai jos, mai aproape de orizont.
În ziua solstițiului, stai afară la amiază și privește-ți umbra. Este cea mai lungă umbră pe care o face tot anul. Fă același lucru în ziua solstițiului de vară și vei vedea aproape nicio umbră.
Alt mod de a privi lucrurile este că în ziua solstițiului, traseul Soarelui atinge cel mai sudic punct al cerului. Pentru cei din emisfera nordică, acest lucru înseamnă că traseul Soarelui este cât mai jos posibil în cer, chiar și la “amiază”.
În emisfera sudică, este opus: traseul Soarelui va fi înalt pe cer în ziua solstițiului de iarnă – direct deasupra la amiază la latitudinea numită Tropicul Capricornului, care este o linie imaginară ce înconjoară Pământul, trecând prin părți din America de Sud, Africa de Sud și Australia.
Vezi și: Ora de vară 2023. Cum se dă ceasul în ultima sâmbătă din luna martie. Ce trebuie să ştie orice român
Cuvântul „solstițiu” provine din latină, sol „soare” și sistere „a sta în loc”. Deci, tradus liber, înseamnă „soarele stă în loc”. De ce?
Traseul Soarelui pe cer pare să se oprească pentru câteva zile înainte și după solstițiu. Schimbarea în înălțimea sa la amiază este atât de mică încât traseul Soarelui pare să rămână același sau să stea în loc.