21 dec. 2018 | 18:05

Solstițiul de iarnă: ce nu știai despre cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an

Știri generale
Solstițiul de iarnă: ce nu știai despre cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an
Sursa: Daniel Ștefan/Playtech

În noaptea de 21 spre 22 decembrie are loc solstițiul de iarnă. Asta înseamnă că iarna abia de acum se instalează și urmează cele mai reci luni din an.

Nu e chiar ceva nou pentru nimeni, de mii de ani se știe că din decembrie vine iarna, dar, din punct de vedere astronomic, 21 sau 22 decembrie este momentul în care Pământul se află cel mai departe de Soare.

În 1903, solstițiul de iarnă a căzut în noaptea de 23 decembrie, iar calculele au arătat că abia în secolul XXIV se va mai întâmpla să cadă în acea zi. Iar în secolul al XVII-lea, solstițiul de iarnă a căzut de zece ori în ziua de 20 decembrie. Momentul astronomic va mai pica în această zi la sfârșitul acestui secol și al secolului al XXV-lea.

Există două solstiții în decursul unui an: cel de vară, care are loc, de regulă, în zilele de 21 sau 22 iunie, și cel de iarnă, despre care tocmai am discutat.

Solstițiile se produc atunci când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului.

Asta înseamnă că în timpul solstițiului de iarnă, are loc cea mai lungă noapte și cea mai scurtă zi din an, iar în timpul celui de vară, situația e tocmai invers – cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte.

Prin România, nu prea dă nimeni importanță solstițiilor, dar prin alte părți ale lumii, oamenii celebrează cea mai lungă noapte din an.

La ruinele din Stonehenge în Anglia, mii de oameni se adună înainte de răsărit ca să sărbătorească. În Japonia, unii oameni sărbătoresc aruncându-se într-o baie fierbinte, care a devenit tradiție, numită yuzu, pentru a sărbători evenimentul, dar și pentru a se feri de răcelile obișnuite.

În general, solstițiile, la fel ca echinocţiile de toamnă şi de primăvară, erau evenimente importante în culturile precreştine, mai ales cele care aveau cultul Soarelui, considerat stăpân absolut care influențează viața.

Civilizația maya din America Centrală a avut probabil cele mai complexe cunoștințe despre mișcările Soarelui și anumitor planete.

Totuși, și preoții creștini se folosesc de solstiții și echinocții pentru a stabili datele anumitor sărbători cu dată schimbătoare.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internet
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro