21 iun. 2023 | 20:16

Ce este solstițiul de vară. Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an

Diverse
Ce este solstițiul de vară. Tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an
Ce este solstițiul de vară

21 iunie 2023, solstițiul de vară. Această zi, mult așteptată de toți iubitorii de soare și căldură, marchează trecerea astronomică la sezonul estival. Iată ce semnifică de fapt denumirea de solstițiu și câte ore are cea mai lungă zi din an. Tot ce trebuie să știi despre acest eveniment astronomic interesant.

Ce este solstițiul de vară

Solstițiul de vară are loc fiecare emisferă a planetei, fie că este vorba de sud sau de nord. În mod tradițional, solstițiile marchează schimbarea anotimpurilor, alături de echinocțiile de primăvară și de toamnă.

Cuvântul solstițiu provine din latină și înseamnă „soare nemișcat”, deoarece preț de câteva zile înălțimea maximă a soarelui pare să rămână stabilă. Acesta se referă la cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului se regăsește perpendicular pe planul orbitei Pământului.

Explicațiile științifice

Pământul se află în mod constant într-o dublă mișcare: de translație, pe o orbită în jurul Soarelui, și de rotație, învârtindu-se în jurul său. Datorită mișcării de rotație, care durează 24 de ore, avem zile și nopți, deoarece doar jumătate din planetă primește afluxul solar la un moment dat.

Solstițiile au loc deoarece axa de rotație a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui. Această înclinare determină anotimpurile planetei noastre, deoarece emisfera nordică și cea sudică primesc cantități inegale de lumină solară pe parcursul unui an.

Astfel, solstiţiul de vară care are loc miercuri, 21 iunie, la ora 17:58, fenomen care marchează începutul verii astronomice, nu doar calendaristic, fiind perioada din an cu cea mai lungă durată de lumină naturală a Soarelui și, în același timp, cea mai scurtă la sud de ecuator.

Tradiții și obiceiuri

În țara noastră solstițiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, celebrată în ziua de 24 iunie. Conform tradiției, Sânzienele sunt nişte fete frumoase, care dansează și trăiesc prin păduri sau pe câmpii.

Astfel, pe data de 23 iunie, felele din sate obișnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că îşi vor visa alesul. De partea cealaltă, femeile măritate își puneau flori de sânziene la mijloc, crezând că așa vor scăpa de dureri și vor atrage frumusețea de partea lor.

O altă tradiție spune că sătenii treceau prin foc animalele domestice pentru purificare și aprindeau torţe pe câmpuri, deoarece exista credința că focul alungă dăunătorii. În plus, cei care își găsiseră deja sufletul pereche erau încurajați să facă pasul spre căsătorie, deoarece se spunea că vor avea parte de o familie fericită și de belșug.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Doliu în televiziunea românească. A murit unul dintre cei mai populari prezentatori
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Adevărul despre Elena Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea: Puțină lume o cunoaște...
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro