Se numără printre cele mai cultivate cereale și e considerat hrana de bază pentru asiatici. Orezul este consumat aproape la fiecare masă de asiatici dar acest obicei s-a răspândit și pe celalalte continente.
Calitățile orezului încurajează și mai mulți consumatori să îl introducă în meniu, pe lângă faptul că este o hrană ușoară.
Trebuie să fim atenți, însă, când îl consumăm, pentru că poate provoca constipații. Din acest motiv este recomandabil să ne hidratăm cât mai bine.
Orezul conține carbohidraţi, proteine şi grăsimi dar și inhibitori ai protazei (antitumorali), de fosfor, potasiu şi complexul de vitamine B,notează DoctorulZilei.ro. Datorită acestora, o dietă cu orez poate preveni cancerul la stomac, cel de colon sau de sân.
Există argumente puternice să introducem și orezul brun în obiceiurile noastre de consum.
Cu un conținut important de magneziu, alimentul previne apariția astmului. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială. Experții asiatici susțin că diminuează frecvenţa migrenelor şi riscul infarctului sau al atacului cerebral.
Cât despre conținutul de mangan din orezul brun, acesta ajută oasele să rămână sănătoase şi sintetizează acizii graşi. Trebuie știut că orezul brun conține și seleniu, care reglează funcţionarea tiroidei.
Bobul de orez mai conține vitaminele B1 şi PP și fosfor, amintește DoctorulZilei.ro. Acestea au un efect benefic asupra sistemului nervos central: asigură transmiterea influxului nervos şi intensifică activitatea cerebrală. Din acest motiv, orezul este recomandat persoanelor care desfășoară activități intelectuale intense.
Odată consumat, orezul ne scapă de senzația de foame iar conținutul scăzut în lipide îl fac numai bun pentru curele de slăbire. Ajuns în intestine, orezul are efect emolient și de refacere.
Pentru persoanele care au trecut de prima tinerețe, alimentul este recomandat pentru a preveni eventuale disfuncții sexuale, pentru că intensifică fluxul sangvin în spre zona genitală.