21 nov. 2018 | 11:42

Cum a ajuns Capitala o “groapă” toxică, dar ești mințit că totul e bine

Știri generale
Cum a ajuns Capitala o “groapă” toxică, dar ești mințit că totul e bine

Bucureștiul este printre cele mai aglomerate orașe din Europa și, prin urmare, poluarea depășește standardele admise de Uniunea Europeană. Totuși, România nu raportează Comisiei Europene date complete despre cât de toxic este aerul în marile orașe.

Chiar dacă nu ai dat vreodată importanță acestui aspect, poluarea există și te afectează în fiecare zi prin calitatea aerului care e tot mai scăzută. Odată cu prima zăpadă, poluarea devine vizibilă.

Dacă te-ai întrebat cândva de ce Capitala are zăpadă neagră și nu albă, cum ar fi normal, răspunsul îl găsești în toxinele din atmosferă și de pe asfalt.

Omătul e imaculat doar în primele ore/zile după ce se așterne. Pe șosele și marile bulevarde, totul se transformă într-o mizerie combinată cu uleiuri de motor, noroi, pietriș din asfaltul care se dezintegrează în fiecare iarnă. Dar, zăpada este deja îmbâcsită cu substanțe toxice din atmosferă chiar din momentul când ajunge la sol.

Sursele de poluare sunt nenumărate: automobile (câte 600 de mașini la fiecare mie de locuitori), șantiere organizate ilegal, CET-urile care sunt printre cei mai mari poluatori și, nu în ultimul rând, centralele termice individuale, care au devenit tot mai numeroase.

De aceea ai să vezi cum zăpada căzută prin ianuarie sau februarie rezistă în nămeți pe marginea drumului până la sfârșitul lui aprilie, chiar dacă afară sunt și temperaturi de 15 grade sau mai mult. Zăpada comasează cu uleiurile de la mașini, noroiul și gunoaiele de pe străzi, carburanți arși și toate ajung în canalizare, după ce se topesc, sau rămân tot pe trotuare și șosele.

Primăvara și vara, străzile se usucă și devin prăfuite, iar acele particule toxice le inspiri tu, sau îți ajung pe covrig sau pe șaorma pe care o mănânci pe stradă.

Reprezentanții Primăriei Capitalei se laudă că urmează să fie introduse autobuze noi, Euro 6, dar sunt tot diesel. În doar doi ani, la modul în care sunt rulate de șoferii STB, vor ajunge să polueze la fel ca o mașină Euro 3 sau mai jos de atât.

În mod ironic, la următoarea ședință din cadrul Primăriei Capitalei se vor tăia din bugetul alocat mediului aproape 29 de milioane de lei.

Spațiile verzi sunt tot mai puține, la fel și copacii. Capitala încă supraviețuiește cu oxigenul de la pomi bătrâni de peste 40 – 50 de ani, și aceștia ciuntiți incorect în fiecare primăvară de muncitorii necalificați de la spații verzi.

În Europa, există peste 2.000 de stații de măsurare a calității aerului. Dintre toate statele membre UE, puține aleg să nu raporteze date despre gradul de poluare. Printre ele, se numără, evident, și România.

Țara noastră este mai “verde” decât multe alte state europene, dar marile orașe sunt adevărate pericole biologice.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Ignat pentru a-ti merge bine
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Cumetrie politică la PNL. Cum a ajutat-o liderul filialei Sector 4, Ionuț Stroe, pe fina sa să obțină o funcție publică
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Pensiile în pericol în 2025. Vârstnicii riscă să primească mai puțini bani
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Nimeni și nimic nu-l mai poate opri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Românii vor fi CONTROLAȚI la GRANIȚA cu BULGARIA! Se ÎNTÂMPLĂ de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro