Obiceiuri şi tradiţii pe care trebuie să le respecţi de Bobotează 2021. Iată ce trebuie să faci timp de 8 zile după această sărbătoare pentru a avea sănătate pe tot parcursul anului.
În fiecare an, pe 6 ianuarie, are loc Boboteaza, una dintre cele mai importante zile din calendarul creştin. Puţini sunt, însă, credincioşii care ştiu ce trebuie să faci 8 zile după această sărbătoare pentru a avea parte de sănătate pe tot parcursul anului.
După Sfânta Liturghie din această zi sfântă, preotul face o slujbă specială pentru a aminti creştinilor despre arătarea lui Dumnezeu pe Pământ în timpul vieţii lui Iisus Hristos. Se umplu şase vase mari cu apă care va fi sfinţită, transformându-se astfel în aghiazmă mare.
“Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor‟, este rugăciunea care se rosteşte la sfinţire.
O parte din această apă se foloseşte de omul lui Dumnezeu pentru a stropi credincioşii din biserică, iar altă se dă enoriaşilor pentru a fi dusă acasă. Timp de 8 zile, aghiazma se bea dimineaţa, pe stomacul gol, apoi se spune o rugăciune. După 14 ianuarie, aceasta se păstrează într-o sticlă cu busuioc în ea şi se pune lângă o icoană.
Se va mai consuma din ea la sărbătorile importante de peste an, după spovedanie sau în zilele de post. Se spune că apa sfinţită te va proteja de boli sau chiar te va însănătoşi în cazul în care suferi de anumite afecţiuni. Mai mult, alungş patimile, aşadar este recomandată şi persoanelor care suferă de tot felul de dependenţe.
Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea Bobotezei aduce aminte de momentul în care Iisus Hristos, ajuns la 30 de ani, s-a apropiat de râul Iordan pentru a primi de la Sfântul Ioan botezul.
“Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?“ (Matei 3, 14), deoarece sfântul purta asupra sa păcatul strămoşesc.
Boboteaza este astfel o manifestare a Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan, Sfântul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară că fiind Fiul Său.
“Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit”, a spus Dumnezeu.