Prima slujbă de Bobotează oficială în pandemie. Regulile au fost sfinte, dar îmbulzeala a fost la ea acasă. Drumul către Mitropolie a fost bătut de mulți oameni.
Înalt Preasfințitul Teodosie a spus că la sărbătoarea de Bobotează pot veni chiar și 10.000 de oameni, la fel ca în anii trecuți. În schimb, Jandarmeria a avertizat că numai 3.000 de persoane vor avea loc în portul Tomis, astfel încât normale de distanțare socială să poată fi respectate. Credincioșii au urmat cuvântul arhiepiscopului, căci aproape că s-au călcat în picioare pentru a privi cu ochii lor Agheasma Mare. La București, la Mitropolie, a fost la fel.
În Capitală, slujba va fi oficiată de ÎPS Daniel, Patriarhul Biserii Ortodoxe Române, care urmează să iasă la ora 12 în fața credincioșilor pentru a ține slujba de binecuvântare a Aghiasmei Mari. Enoriașii vor putea urca spre Catedrala Patriarhală doar dinspre Piața Unirii, până la ora 14. Din cauza regulilor în vigoare impuse în contextul pandemiei, anul acesta nu vor mai exista vase mari cu aghiasmă. Oamenii vor primi sticle de un litru cu apă sfințită gata îmbuteliată de către voluntarii Bisericii Ortodoxe Române.
Pe parcursul acestei zile, mii de persoane urmează să urce Dealul Mitropoliei pentru a celebra Boboteaza. Accesul în zonă este restricționat de la ora 07:00, pentru a se putea forma un culoar unic de acces în cadrul căruia oamenii să păstreze distanța de 1,5 metri.
Ca în fiecare an, sărbătoarea de Bobotează strânge sute de oameni, poate chiar mii, pe dealul Patriarhiei, motiv pentru care reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au anunțat că organizarea și desfășurarea slujbei de Bobotează se face după regulile impuse anul acesta de criza sanitară.
„La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021 credincioşii vor primi, începând cu ora 7.00, Aghiasma Mare sfinţită şi îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântaţi prin stropire. Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfăşura în contextul precauţiilor impuse de respectarea regulilor sanitare”, transmite Patriarhia.
În schimb, la Constanța va fi la fel ca în fiecare an. ÎPS Teodosie a anunțat că slujba de miercuri va începe la ora 08:30 la Episcopia Constanța, iar procesiunea se va face de-a lungul falezei până în Portul Tomis, unde la ora 11 se va sfinți apa în butoaie. Tot atunci se vor arunca trei cruci pe care cei mai curajoși dintre cei prezenți le vor scoate din apă.