Astăzi, 6 ianuarie, creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului. Această sărbătoare este a treia ca importanță, după Paște (Învierea Domnului) și Crăciun (Nașterea Domnului). Diverse tradiții marchează această sărbătoare, printre care și cea potrivit căreia se pune busuioc sub pernă de Bobotează. Iată care este explicația.
Una dintre marile sărbători ale iernii, Boboteaza, urmată de Sărbătoarea Sfântului Ioan, sărbătorită în fiecare an pe data de 7 ianuarie, încheie marile sărbători creștine ale trecerii dintre ani.
Boboteaza vine însoțită de o serie de tradiții și de superstiții vechi, care s-au păstrat cel mai bine la sate, dar care există și la oraș.
Potrivit ritualurilor creștine, există credința conform căreia, în noaptea de Bobotează, magia albă sau farmecele au puteri mai mari. În această noapte se țin ritualuri păstrate de demult. Tot în această noapte, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă pentru a-și găsi ursitul.
Tradiția busuiocului sub pernă de Bobotează este una dintre cele mai populare tradiții. Această tradiție este practicată de obicei de către fetele care vor să se mărite. Acestea se întreabă cum se pune busuioc sub pernă de Bobotează.
Fetele care vor să păstreze tradiția și care vor să testeze dacă mai are puterea pe care o avea în vremurile vechi, trebuie să aibă busuioc sfințit la biserică. Un alt aspect important este reprezentat de faptul că, crenguțele de busuioc trebuie să fie legate cu fir roșu. Pe degetul inelar de la mâna stângă, se face un inel roșu, folosind același fie cu care s-a legat busuiocul sfințit. Înainte de culcare, trebuie să se facă rugăciuni pentru:
Potrivit superstiției de a pune busuioc sub pernă de Bobotează, în somnul liniștit dinspre dimineață, ar trebui să apară în vis, bărbatul care este ursit.
În noaptea de Bobotează se practică și alte tradiții. Iată câteva dintre acestea, provenite din mai multe zone ale țării: