Potrivit unor surse oficiale, peste 84.000 derefugiați ucraineni rămân în prezent în România. Mulți dintre refugiații ucraineni rămași se află în capitala București, care are deschise adăposturi pentru alte persoane care sosesc. Orașul plănuiește să deschidă cel mai mare spațiu public acoperit, Romexpo, pentru a găzdui afluxul, a anunțat guvernul. Astăzi, printr-o nouă ordonanță, românii care adăpostesc refugiați ucrianeni vor primi sume de bani din partea statului. Banii vor acoperi o parte din cheltuielile cu hrana refugaților, se spune în documentul aprobat de gvernul Ciucă.
UPDATE 13 martie, ora 09:55: La o zi după ce s-a aflat că românii vor primi 20 de lei pe zi pentru hrana refugiaților, Marea Britanie a reacționat. Țara susține că va oferi 350 de lire pe lună celor care cazează oameni din Ucraina.
Proiectul se numește „Case pentru ucraineni” și se adresează familiilor britanice. Cazarea trebuie oferită pentru o perioadă de 6 luni și fără chirie, informează Sky News.
Sâmbătă, Germania și Franța au anunțat că primesc 2.500 de refugiați ucraineni din Rep. Moldova.
Știrea inițială:
Până astăzi, conform datelor, 343.515 cetățeni ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei rusești dintre care 258.844 au plecat mai departe spre alte țări, potrivit oficialilor români. Peste 84.000 de ucraineni rămân în prezent în România.
Mulți dintre refugiații ucraineni rămași se află în București, care are deschise adăposturi pentru alte persoane care sosesc. Orașul plănuiește să deschidă cel mai mare spațiu public acoperit, Romexpo, pentru a găzdui afluxul, a anunțat guvernul. Acesta poate găzdui până la 2.000 de refugiați.
România încearcă, de asemenea, să extindă mai multe opțiuni de locuințe permanente pentru ucraineni, potrivit Secretarului de Stat Raed Arafat. De asemenea, guvernul organizează transporturi mari de ajutoare care să ajungă în Ucraina.
În Gara de Nord, mulțimi de refugiați au sosit zilnic. Ucrainenii primesc acum carduri colorate specifice pentru a-i direcționa fie către aeroporturi, fie către alte granițe sau în altă parte, pentru ca procesul să fie mai rapid și mai simplificat.
În ședința de astăzi a guvernului condus de Nicolae Ciucă s-a semnat un ordin de guvern prin care vor fi alocate anumite sume pentru românii care găzduiesc sau vor găzdui refugiați ucraineni. banii vor acoperi o parte din cheltuielile de hrană pentru cei veniți din Ucraina, se specifică în documentul aprobat astăzi.
Conform ordinului, banii sunt alocați pentru cel mult 15.000 de refugați pentru o perioadă de 60 de zile, iar sumele sunt de 20 de lei pe zi, se mai precizează în document.
Printr-o altă decizie de guvern s-a suplimentat bugetul MAI, direcționat către IGSU la aproximativ 18 milioane de lei, în vederea susținerii cheltuielilor cu transportul și cazarea pentru refugiați veniți din Ucraina pe teritoriul României.
„Se stabilește mecanismul prin care persoanele fizice beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrană. Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este 20 de lei pe zi.
În acest sens, bugetul MAI a fost suplimentat, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Suma este de 18 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Banii sunt prevăzuţi în bugetul de stat din acest an.”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt la Guvernului.
Citește și: Câți bani primesc românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Suma care se poate deconta de la Stat
Poliția de Frontieră Română a publicat ultima numărătoare zilnică a celor care au intrat în România, spunând că 69.662 de persoane au intrat prin mai multe puncte de frontieră la 9 martie, dintre care 23.546 erau cetățeni ucraineni, ceea ce reprezintă o scădere a cifrelor din ziua precedentă. Autoritățile mai spun că numărul poate crește. Asta și ca urmare a fluxului mare de ucraineni care intră pe la toate punctele de frontieră.