09 oct. 2021 | 21:36

Poliția Română, solicitare urgentă către politicienii români. Ce cer insistent din 2022

News
Poliția Română, solicitare urgentă către politicienii români. Ce cer insistent din 2022
Ce le-a transmis Poliția Română politicienilor

Poliția Română își dorește ca politicienii să facă schimbări în 2022. Reprezentanții au venit cu o solicitare urgentă destinată persoanelor care se află la cârma țării, explicând că polițiștilor trebuie să li se ofere mai multe beneficii pentru o desfășurare mai bună a misiunilor.

Cerere urgentă trimisă către parlamentari. Ce au cerut polițiștii

Mai exact, Federația Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România a trimis o solicitare către parlament prin care se cere ca polițiștii să aibă parte de condiții optime pentru a duce la capăt activitățile și misiunile.

„Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, organizaţie cu reprezentativitate juridică în Ministerul Afacerilor Interne, la nivel ,,sector de activitate Ordine Publică”, având în componență aproximativ 40.000 de membri, vă supune atenției necesitatea unui consens politic, pentru adoptarea unor măsuri legislative, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2022, care să fundamenteze îndeplinirea în condiții optime a misiunilor ce revin instituției noastre, în folosul cetățenilor, al comunităților și al statului.

În concret, ne referim la misiunile statuate în Constituție, în legile speciale și în actele normative care definesc activitatea structurilor MAI, privind: apărarea vieții, integrității corporale și a libertății persoanelor, a proprietății private și publice, a drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor și comunităților; asigurarea, menținerea și restabilirea ordinii publice; prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și a terorismului; supravegherea și securizarea frontierelor României/UE; combaterea criminalității de orice fel; gestionarea situațiilor de urgență; prevenirea și combaterea efectelor pandemiei declarate de Guvern; asigurarea respectării/implementării politicilor de azil și migrație și multe altele.”, a început cererea trimisă.

Cum au motivat polițiștii cererea

De asemenea, dorințele polițiștilor au fost motivate prin faptul că aceștia se află la datorie ori de câte ori este nevoie și au grijă ca societatea să nu se confrunte cu probleme legate de siguranță și liniște publică, punându-și viața în slujba semenilor.

„Este bine cunoscut faptul că, la temelia unei societăți se află nevoia de siguranță și liniște publică, atât a cetățenilor, cât și a comunităților ori a statutului, iar polițiștii și militarii din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională sunt cei care contribuie la fundamentarea acestei nevoi, dat fiind faptul că au depus un Jurământ militar, prin care își pun viața în slujba semenilor, fiind obligați de lege să se afle la datorie 24 din 24 de ore.”, este precizat în solicitare.

Salarii mai mari pentru polițiști. Ce s-a cerut pentru 2022

În solicitare este explicat faptul că trebuie să fie rezolvată problema deficitului major de personal, mai ales în mediul rural, dar și că este necesar să se aloce un buget corespunzător în 2022 pentru o bună desfășurare a misiunilor. De asemenea, sindicaliștii își doresc ca salariile polițiștilor să fie majorate.

„În context, măsurile pe care vi le supunem analizei, deciziei politice și, în consecință, procesului de legiferare, vizează:

– diminuarea deficitului major de personal, mai ales în mediul rural, unde acesta atinge procentul de 50% și periclitează îndeplinirea în condiții normale a serviciului polițienesc sau implică suspendarea activității unor Posturi de poliție;

– alocarea unui buget corespunzător MAI, în anul 2022, care să asigure îndeplinirea misiunilor, drepturile angajaților, mentenanța și modernizarea logisticii, achiziția unor mijloace tehnice și materiale adecvate intervenției operative, dar și a protecției personalului etc.;

– aplicarea în integralitate a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, Anexele VI și VIII, dat fiind faptul că familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională este cea mai îndepărtată de intrarea pe grilele de salarizare aferente anului 2022, deoarece, prin OUG succesive, a fost amânată aplicarea prevederilor Legii 153. Prin această măsură, salarizarea polițiștilor, militarilor și a personalului civil din acest sistem ar fi în concordanță cu riscurile profesionale, cu privațiunile și incompatibilitățile prevăzute în lege;”, mai este precizat în cerere.

Ce beneficii își doresc polițiștii

Mai mult, a fost cerută indexarea pensiilor, dar și oferirea vocherelor de vacanță. SNPPC le-a cerut parlamentarilor să actualizeze atât norma de echipare după indicii prețurilor de consum, cât și norma de hrană:

„– actualizarea, cu rata inflației, a pensiilor militare de stat, așa cum prevede Legea nr. 223/2015, dat fiind faptul că rezerviștii sunt parte a sistemului militar, apți pentru misiuni specifice, conform legii, și nu au beneficiat de actualizarea cuantumului pensiei, în ultimii doi ani;

– acordarea voucherelor de vacanță/decontului serviciilor turistice;

– actualizarea normei de hrană, precum și a normei de echipare, conform indicilor prețurilor de consum, stabiliți de INS și altele.

Vă aducem la cunoștință faptul că, de la declararea stării de urgență și până în prezent, polițiștii/polițiștii de frontieră și întreg personalul MAI au fost în prima linie a prevenirii și combaterii efectelor pandemiei, asigurând triajul în Punctele de frontieră, verificarea persoanelor carantinate și aplicarea măsurilor stabilite de CNSU, fapt pentru care au fost efectuate misiuni suplimentare față de sarcinile curente, misiuni care, deși incumbă riscuri din punct de vedere al sănătății și securității în muncă, nu au fost compensate financiar sub nicio formă.”, au mai transmis aceștia.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro