Care este motivul pentru care Ungaria și-a închis porțile pentru câțiva refugiați ucraineni care caută sprijin și siguranță în aceste zile terifiante. Vameșii unguri au făcut recent anunțul. Despre ce este vorba? Oamenii au rămas fără cuvinte la reacția acestora din plin război. Iată decizia șocantă a autorităților din ultimele zile! Ce se întâmplă la vamă?
UPDATE 22:28: Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a purtat o discuție, miercuri seară, cu omologul său de la Budapesta. Peter Szijjarto susține că Ungaria a renunțat la măsura impusă anterior, prin care refugiații ucraineni nu mai erau primiți fără pașapoarte biometrice.
”Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României autoritățile ungare au decis să revoce măsura anunțată anterior azi prin care cetățenii UA fără pașapoarte biometrice nu puteau intra in Ungaria”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.
Știrea inițială:
Vameșii unguri au anunțat în cursul zilei de miercuri că doar cetățenii ucraineni care dețin un pașaport biometric mai pot intra în Ungaria, pentru că aceeași regulă s-ar aplica și la intrarea în Austria, conform g4media.ro.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în data de 24 februarie, iar de atunci ucrainenii au putut intra în Ungaria la fel ca în România. Mai exact, este vorba despre cetățenii care au pașaport, dar și cei cu buletin sau chiar fără acte. Miercuri s-a revenit asupra acestei decizii.
România primește în continuare toate persoanele care fug de conflictele violente din Ucraina, iar cei care nu au pașaport pot solicita azil. Mulți din ei aleg doar să tranziteze România, ulterior pleacă în alte țări unde au rude, prieteni sau cunoștințe.
Se anulează astfel o dispoziție anterioară din partea Ungariei în plin război Rusia-Ucraina privind permiterea intrării în țară a cetățenilor statelor terțe care vin din țara de conflict, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.
Până la acest moment, în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria se înregistrează un timp de așteptare ridicat din cauza numărului foarte mare de autoturisme, persoane și automarfare prezentate la punctul de control.
În timpul acesta, Poliția de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie. De asemenea, a dispus toate măsurile aflate în competență pentru asigurarea unui control operativ.
“Ungaria se confruntă, din nou, cu o sarcină de care a mai avut parte şi în timpul războiului din Iugoslavia, ocazie cu care a învăţat foarte multe, doar că acum este vorba de un fenomen de o amploare mult mai mare”, a spusGyörgy Bakondi, consilierul principal pe probleme de securitate al premierului Viktor Orbán.
Oficialul a mai arătat că „este diferenţa dintre refugiaţi şi migranţi”. Oamenii din prima categorie se refugiază din fața unei amenințări reale și caută protecție temporară, au documente și cooperează cu autoritățile.
„Cei din urmă au identităţi şi cetăţenii necunoscute, nu se cunoaşte scopul cu care doresc să intre în Ungaria şi sunt ajutaţi şi de traficanţi de persoane”, a explicat acesta.