Din ce în ce mai mulţi români ajung la medic cu probleme de sănătate care le pun viaţa în pericol. Specialiştii îţi spun care este bacteria pe care 1 din 2 oameni o are. Conform acestora, poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.
Gastroenterologul Theodor Voiosu a vorbit, la Antena 3, despre o bacterie pe care 1 din 2 oameni o are, fără să aibă habar. Mai mult, se poate trăi cu ea întreaga viaţă, fără ca bolnavul să ştie. Mai exact, este vorba despre infecţia cu Helicobacter pylori. Medicul explică prin ce metode ne putem proteja de ea sau cum o putem trata.
„La nivel global, infecţia cu Helicobacter pylori (HP) este o problemă de sănătate reală. E principala cauză de ulcer gastroduodenal, de gastrită şi duodenită şi e recunoscută ca un promotor al cancerului gastric. Nu fiecare pacient care are Helicobacter pylori va dezvolta cancer gastric. Nici pe departe, dar infecţia trebuie tratată”, a explicat medicul Theodor Voiosu.
De asemenea, doctorul a precizat că mulţi dintre cei bolnavi nu au simptome, însă analizele amănunţite arată clar prezenţa bacteriei în organism. În cazul în care pacientul are dureri abdominate, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, balonare sau stare de greaţă, acesta trebuie să se prezinte la medic pentru tratament.
„În caz contrar, există posibilitatea unui ulcer cu posibilitate de sângerare sau chiar perforaţie, şi ele pot fi ameninţătoare de viaţă. Pe termen lung, o mică parte din pacienţii care suferă de această infecţie pot ajunge să dezvolte cancer gastric”, a mai spus dr. Voiosu.
Incidenţa acestei boli este una mare. La nivel global, cifrele sunt alarmante: 1 din doi adulţi a fost infectat cu bacteria.
„Majoritatea oamenilor trăiesc liniştiţi cu bacteria şi mulţi nici nu ştiu că o au”, a precizat medicul.
Se pare că bacteria este des găsită în organismul copiilor, dar fiind că aceştia încalcă, în majoritatea timpului, regulile de igienă. Iată cum se poate transmite Helicobacter pylori:
Este important de ştiut că, pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medic, pacientul trebuie să adopte un regim alimentar sănătos care să ajute la refacerea mucoasei afectate a stomacului. Printre alimentele indicate bolnavilor se numără legumele fierte, iaurtul, legumele crucifere (gulie, conopidă, brocoli), ardeiul gras, peştele, fructele de pădure.
În ceea ce priveşte produsele interzise, acestea sunt: ciocolata, alcoolul, cofeina, alimentele picante, băuturile carbogazoase.