faptul că din ce în ce mai mulți urși ajung în zone locuite ni se datorează. Motivele pentru care aceste incidente ajung să fie dezbătute, sunt defrișările masive de păduri, precum și invadarea zonelor în care aceste animale trăiesc. Din păcate, cel mai recent incident a dus la rănirea unei tinere de 14 ani, și, deși autoritățile vor să împuște ursul care a atacat două persoane în Brașov, animalul nu a fost găsit.
În ultimii ani apariția urșilor sălbatici în zonele locuite de oameni a crescut. Motivele, nenumărate, au dus la situații aproape dramatice, în urma cărora unii locuitori aveau să fie răniți de animalele înfometate, și în căutare de hrană.
Pe de altă parte, migrația acestora s-a datorat și braconajului, a pierderii habitatului din cauza tăierilor ilegale și altor conflicte cu comunitățile rurale care îi consideră un dăunător. Exploatarea forestieră ilegală nu numai că este vinovată de distrugerea habitatului urșilor, dar îi îndepărtează de păduri din cauza zgomotului.
În plus față de despăduriri, creșterea așezărilor umane, a terenurilor agricole și a infrastructurii de transport din Munții Carpați au contribuit la schimbarea comportamentelor și a mișcărilor populației de urși bruni din România.
Cel mai recent incident a avut loc într-o localitate din județul Brașov, Crizbav, ca urmare a apariției unui animal sălbatic, în căutare de hrană. Evenimentul a avut loc seara, iar finalul a fost că cel puțin 2 persoane aveau să fie rănite de urs.
Una dintre victime s-a dovedit a fi o minoră de 14 ani, care era și însărcinată, având nevoie de îngrijiri medicale. Cea de a doua persoană, un bărbat în vârstă de 68 de ani, avea să fie rănit de animalul sălbatic, după ce acesta intrase în ograda sa plină de animale.
Deși autoritățile erau alertate imediat, și plecau în căutarea ursului, în cele din urmă acesta s-a făcut dispărut.
După incident, reprezentanții autorității locale din comuna Crizbav primeau autorizația de a ucide animalul, aceasta fiind valabilă pentru 24 de ore.
Numai că, după cum povestește primarul comunie, deși s-a trecut la căutarea acestuia prin toată comuna, ursul nu a mai putut fi găsit, și, deși autoritățile vor să împuște ursul care a atacat două persoane în Brașov, le este greu acum, având în vedere situația dată.
Din păcate, nu este nici primul, și nu va fi nici ultimul caz de acest gen, iar asta se datorează intruziunii umane în spațiile de hrană a acestor animale.