Aparatele electrocasnice, doar pentru că nu le folosiți, nu înseamnă că nu consumă energie. Majoritatea cresc forte mult factura la energie. Încercăm să vă aratăm cât de mult puteți economisi. Vă vom arăta și care sunt aparatele electrocasnice pe care nu mai trebuie să le lași în priză.
Doar pentru că nu folosiți în mod activ un aparat sau un dispozitiv de uz casnic, nu înseamnă că acesta nu consumă energie. De fapt, multe dispozitive din casă funcționează în timp ce sunt încă conectate la priză.
Asta înseamnă că acestea continuă să consume energie. Asta face ca factura lunară de energie electrică să crească inutil. Dar există o soluție ușoară, și anume scoateți aparatele din priză atunci când nu le folosiți.
Scoaterea din priză va împiedica scurgerea silențioasă a energiei și creșterea facturilor, economisind atât energie electrică, cât și bani pe termen lung.
Dar câți bani economisește de fapt deconectarea aparatelor electrocasnice? Este chiar semnificativă economia de energie pe care o obțineți prin deconectarea aparatelor? Și merită deranjul de a conecta și deconecta în mod constant aparatele?
În cele ce urmează vom explora de ce deconectarea aparatelor poate duce la economii. Vă vom arăta și care sunt aparatele electrocasnice pe care nu mai trebuie să le lași în priză, dar și cât de mult ați putea economisi. vei găsi aici și modalități de a face mai ușoară dezactivarea aparatelor conectate.
Vezi și: Cele 3 electrocasnice care consumă cel mai mult curent. Îți măresc enorm factura în fiecare lună
Aruncați o privire în jurul casei. Fiecare priză este folosită, sau aproape toate? În bucătărie, aveți un aparat de cafea, un cuptor cu microunde, frigiderul, un televizor. În dormitor, un ceas deșteptător, un încărcător de telefon, un alt televizor.
Știați că aceste gadgeturi, cele care sunt mereu conectate la priză, se adaugă în mod constant la factura de energie electrică? Se numește utilizarea energiei fantomă.
Chiar și atunci când nu sunt pornite, aceste dispozitive consumă energie doar pentru că sunt conectate. Se estimează că, în medie, în gospodării există 40 de aparate care consumă energie în mod constant, contribuind la 10% din consumul de energie al gospodăriei.
Așa că faceți-vă o favoare și deconectați acele dispozitive pe care nu le folosiți tot timpul. Iată o scurtă listă cu cele pe care ar trebui neapărat să le deconectați:
Evident, există unele aparate de bucătărie care ar fi imprudent și aproape imposibil de deconectat. Gândiți-vă la mașina de spălat vase, la cuptor și la frigider.
Dar altele merită un efort suplimentar. Aparatele de cafea, roboții de bucătărie, cuptoarele cu microunde și altele asemenea sunt ușor de scos din priză, dar nu la fel de ușoare pentru rețeaua electrică.
Vedeți ceasul digital de pe aparatul de cafea și de pe cuptorul cu microunde? Acel ceas înseamnă că utilizează energie. Așa că, dacă nu aveți nevoie să știți cât e ceasul la capetele opuse ale tejghelei, dați-i drumul și scoateți-l din priză.
Probabil că suntem cu toții vinovați că ne lăsăm încărcătoarele în priză. De la telefoanele și laptopurile noastre până la telefoanele fără fir și periuțele de dinți electrice, aceste încărcătoare se adaugă la factura de electricitate în fiecare minut în care nu se încarcă efectiv. Așadar, odată ce dispozitivul dvs. este la 100%, scoateți-l din priză.
Unul dintre cei mai răi infractori ai risipei de energie este sistemul tău de divertisment. Gândiți-vă la toate acele mici lumini LED care vă clipesc de la televizor, de la cutia de cablu și poate chiar de la sistemul dvs. stereo. Toate acestea risipesc energie.
În timp ce scoaterea din priză a tuturor dispozitivelor de fiecare dată când ați terminat emisiunea preferată doar pentru a le conecta din nou și a aștepta să se repornească poate să nu fie foarte practic, scoaterea din priză a tuturor dispozitivelor atunci când plecați în vacanță este o idee inteligentă. Sau, dacă sunteți cu adevărat dedicat ideii, deconectați-le atunci când plecați dimineața la serviciu; cel puțin veți economisi vreo opt ore de energie.
Protectorii de ecran nu economisesc nimic. Și nici modul standby sau sleep nu face mare lucru. Fă-ți un obicei din a-ți deconecta calculatorul în fiecare seară.
Nu numai că acest lucru este un adevărat economizor de energie, dar vă poate proteja calculatorul de daune serioase. Nu este o poveste din bătrâni, o supratensiune cauzată de fulgere poate prăji complet calculatorul. Pentru a fi în siguranță, deconectați-vă cel puțin calculatorul în timpul unei furtuni.
Primul pas este, bineînțeles, să deconectați tot ceea ce nu este utilizat în mod activ sau nu este folosit des. Un exemplu de dispozitive care ar putea fi deconectate cu ușurință sunt televizoarele și set-top boxele din camerele de oaspeți.
De asemenea, în general, este ușor să deconectați playerele media atunci când nu sunt utilizate, cum ar fi un radio sau un CD player. Atunci când vă scoateți dispozitivul de la încărcător, poate fi de ajutor să vă obișnuiți să deconectați și încărcătorul respectiv.
De asemenea, ați putea fi surprins de câte dispozitive avem conectate pe care nici măcar nu le mai folosim. Exemplele ar putea include telefoane wireless vechi, playere media vechi sau lămpi care sunt mai mult decorative decât funcționale.
Cu toate acestea, scoaterea din priză și reintroducerea în priză a tuturor poate deveni foarte plictisitoare, mai ales dacă prizele se află în locuri greu accesibile. Dacă priza este inaccesibilă, va fi greu să țineți pasul.
Așadar, puteți, de asemenea, să stabiliți modalități de a face procesul de reducere a sarcinii fantomă mai automat. Puteți conecta dispozitivele la benzi de alimentare.
În acest fel, o singură apăsare a butonului de alimentare poate opri mai multe dispozitive. De asemenea, puteți obține temporizatoare la care să conectați dispozitivele sau prize inteligente, astfel încât să puteți automatiza momentul în care alimentarea cu energie electrică este conectată la un dispozitiv. De exemplu, ați putea seta ora pentru alimentarea televizorului, astfel încât acesta să fie conectat doar în perioadele de utilizare maximă, cum ar fi seara sau în weekend.
Pe măsură ce facturile de energie electrică devin mai mari și mai neregulate în timp, este mai vital ca niciodată să găsiți modalități de a economisi costurile cu energia electrică. De exemplu, pe lângă scoaterea din priză a dispozitivelor din casă, puteți arunca o privire la ghidul nostru despre stingerea luminilor atunci când nu sunt folosite.
O altă modalitate esențială de a influența în bine factura de energie electrică/încălzire este să știți care este temperatura ideală pe care ar trebui să o setați pentru locuință. De asemenea, puteți consulta sfaturile specialiștilor pentru a economisi la factura de gaz și electricitate, cum ar fi reducerea puterii încălzitorului de apă sau schimbarea filtrelor de aer.
Economisiți bani, găsiți cea mai ieftină perioadă de utilizare a energiei electrice. Vedeți care sunt cele mai bune dispozitive inteligente de economisire a energiei pentru casă care vă ajută să economisiți la facturile de utilități.
Schimbați temperatura setată a încălzitorului de apă și economisiți bani. Dacă se poate, reduceți timpul de duș pentru a economisi bani la facturile de energie și apă.
Este important să știți cum să economisiți bani la utilitățile din apartament în timp ce prețurile la energie cresc vertiginos. Acest obicei face ca facturile lunare la apă să crească vertiginos. O metodă simplă este cea de modificare a ventilatorului de tavan care vă poate economisi bani și energie.