Medicul Vlad Ciurea a dat un sfat prețios pentru toți românii. Cu toții știm cât este de importantă hidratarea și că ar trebui să consumăm minim doi litri de apă pe zi. Dar nimeni nu îți spune ce fel de apă și cum să o bei. Celebrul medic a vorbit despre acest lucru.
Medicul Vlad Ciurea le-a recomandat românilor să bea minimum 2 litri de apă pe zi, dar nu orice fel de apă și nu în orice fel.
Apa trebuie să fie alcalină și la temperatura camerei.
„Deci trebuie să bem apă multă. Pledez ca în cursul unei zile să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi și această apă să fie la temperatura camerei.
Pledez pentru apă alcalină datorită multiplelor efecte pentrt organism și noi știm foarte bine că această boală cumplită numită cancer se dezvoltă în aciditate. Eu dacă țin organismul în alcalinitate nu mi se dezvoltă această boală”, a explicat medicul Vlad Ciurea.
Apa alcalină este un tip de apă care conține minerale alcaline. Ea are un pH mai mare de 7, ceea ce înseamnă că este mai puțin acidă decât apa pură. Mulți susținători ai apei alcaline pretind că poate ajuta la tot, de la îmbunătățirea digestiei până la prevenirea bolilor. Cu toate acestea, cercetările care să susțină multe dintre aceste afirmații sunt limitate.
pH-ul reprezintă potențialul de hidrogen. Acesta indică cât de mult hidrogen se găsește în lichide și cât de active sunt acele ioni de hidrogen.
pH este și o scară a acidității sau alcalinității unui lichid. Se măsoară într-un interval de la 0 la 14, cu 7 fiind neutru. pH-urile mai mici de 7 indică aciditate, în timp ce un pH mai mare de 7 indică o bază.
Diferența principală între apa alcalină și apa obișnuită este nivelul său de pH. Apa obișnuită are o valoare de pH neutră de 7, în timp ce majoritatea apelor alcaline au un pH de 8 sau 9.1.
Citește și: Băutura periculoasă pe care părinții o dau copiilor. Doctorul Mihail Pautov: „E cazul să vă opriți!”
Apa alcalină conține mai multe minerale alcaline, , și un potențial redox negativ mai mare (ORP) decât apa obișnuită. ORP măsoară potențialul antioxidant al unei probe de apă, iar valori mai mici de ORP sunt asociate cu efecte antioxidante mai mari.
Cu toate acestea, este important să se rețină că, chiar dacă valorile negative de ORP sunt legate de mai multe beneficii pentru sănătate, acestea nu pot indica concentrații mai mari de hidrogen, care se crede că sunt responsabile pentru multe dintre avantajele potențiale ale apei alcaline.
În timp ce există multe afirmații despre potențialele beneficii pentru sănătate ale apei alcaline, cercetările care să susțină aceste afirmații sunt limitate și adesea controversate.
Există unele dovezi că anumite tipuri de apă alcalină pot susține sănătatea digestivă la anumiți indivizi.
Un studiu din 2018 efectuat la participanți cu sindromul de intestin iritabil (IBS) cu diaree a descoperit că cei care au consumat cel puțin doi litri de apă redusă în alcalinitate zilnic timp de opt săptămâni au experimentat îmbunătățiri ale simptomelor și calității vieții.
Conform unei recenzii de studii din 2021, dovezi emergente sugerează că această apă posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot ajuta la tratamentul următoarelor boli gastrointestinale:
Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare și bine concepute pentru a confirma aceste constatări.
Apa alcalină poate susține sănătatea osoasă la femeile care au intrat la menopauză prin creșterea densității minerale osoase.
Citește și: Cum alegem cele mai bune fructe pentru copii. Reguli de aur pe care trebuie să le respecte orice părinte
De exemplu, un studiu din 2021 a constatat că apa alcalină poate contribui la menținerea densității osoase, în special în zona coloanei vertebrale, la femeile la menopauză cu osteoporoză.
Autorii studiului au concluzionat că apa alcalină ar putea crește densitatea osoasă și neutraliza efectele adverse ale dietelor acide, prevenind astfel osteoporoza la femeile care au menopauză.