26 iul. 2022 | 23:44

Băutura periculoasă pe care părinții o dau copiilor. Doctorul Mihail Pautov: „E cazul să vă opriți!”

Sănătate
Băutura periculoasă pe care părinții o dau copiilor. Doctorul Mihail Pautov: „E cazul să vă opriți!”
Sucurile fac rău copiilor și adulților?

Nu este un secret că copiii, și adulții, adoră sucurile de fructe. Mulți dintre noi am crescut bând suc de fructe, iar părinții cred adesea că sucul de fructe 100% este sănătos. Dar este într-adevăr așa? Conform unor noi date, se pare că celebrul suc de portocale este băutura periculoasă pe care părinții o dau copiilor. Printre cei care au semnalat acest lucru se numără și doctorul Mihail Pautov.

Sucurile de fructe fac rău copiilor și adulților?

Adesea ne place gustul sucului de fructe pentru că este o băutură dulce. Dar nu este un secret că dulce înseamnă adesea mai mult zahăr, chiar dacă este zahăr natural.

Gândiți-vă la fructele întregi care sunt mai dulci, au mai multe zaharuri naturale care le dau un gust dulce. Același lucru este valabil și pentru acele sucuri de fructe 100%, care s-ar putea să nu aibă zaharuri adăugate.

Prea mult zahăr de orice fel nu este sănătos. Sucurile de fructe au adesea arome adăugate, coloranți alimentari sau alți aditivi. În plus, în ianuarie a apărut o știre conform căreia multe sucuri de fructe pot conține plumb sau alte metale, potrivit Consumer Reports.

Studiul a analizat 24 de mărci naționale și private și a testat 45 de sucuri de diferite arome. Multe dintre ele aveau niveluri ridicate de plumb, potrivit raportului.

Aceste metale pot duce la probleme de neurodezvoltare la copii. Doctorul Mihail Pautov a tras și el un semnal de alarmă, vorbind strict despre sucul de portocale. În asentimentul său, poate fi băutura periculoasă pe care părinții o dau copiilor:

„Nu spun neapărat că nu e bun, dar depinde, bun pentru ce? Dacă acel copil urmează să alerge într-un maraton sau să înoate 80 de bazine, poți să îi dai acel fresh de portocale, pentru că îl va consuma.

Altfel, un copil care are o activitate normală și care bea un pahar de fresh de portocale, o să aibă o creștere mare de glicemie, de insulină.

Ceea ce faci este efectiv să îi distrugi sănătatea de mic. Iar ulterior, tot acel zahăr se transformă în grăsime și se depozitează sub formă de trigliceride.”, spune medicul Mihail Pautov.

Este sucul de portocale băutura periculoasă?

Dacă ar fi să ne luăm după studiile enunțate anterior, dar și după cele enunțate de medicul Mihail Pautov, am putea ajunge la această concluzie.

Dar, deși conținutul de zahăr poate fi mare, asta nu îi împiedică pe părinți să continue acest obicei. Medicul a încercat să tragă un semnal de alarmă, prevenind părinții asupra acestui aspect:

„Aș vrea să previn toți părinții care dau fresh de portocale copiilor lor, din rațiuni de sănătate. E cazul să vă opriți.

Să scoți conținutul din portocală, să separi sucul de tot restul de fibre, e ca și cum ai sări cu parașuta, fără să ai o parașută în spate. Pentru că sucul care rezultă are o concentrație de 10% zahăr.

E aceeași concentrație pe care o au Cola, Pepsi, Fanta ș.a.m.d (băuturile dulci carbogazoase n.r). Practic, la fiecare 100 ml de suc de portocale, avem 10 mg de zahăr. Concret, fresh-ul de portocale este ca și Fanta, cu puțină vitamina C.”, spune același medic.

Ce alte efecte negative poate avea sucul de fructe?

Consumul de suc de fructe poate înlocui consumul altor lichide benefice, cum ar fi laptele matern pentru bebeluși sau apa pentru noi toți. Zahărul mai concentrat și caloriile din sucurile de fructe pot duce la obezitate și la creșterea în greutate necorespunzătoare.

Creșterea excesivă în greutate este asociată cu tensiunea arterială ridicată, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, diabetul și alte probleme de sănătate negative mai târziu în viață.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Lovitură finală pentru KARL NEHAMMER! PE l-a AMENINȚAT direct pe cancelarul Austriei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro