Profesorul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit despre obiceiul care îți influențează creierul și starea de bine. S-a dovedit științific că asta ajută creierul foarte mult. Așadar, ce ar trebui să facem cât mai des, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.
Muzica reprezintă o formă de comunicare încă din cele mai vechi timpuri. Omul s-a născut, s-a căsătorit și a trecut la cele veșnice pe acorduri muzicale. Profesorul neurochirurg Vlad Ciurea a spus ce efecte benefice are muzica asupra copiilor și a adulților.
„Muzica ne influenţează total. Muzica nu face parte din neuroştiinţe, adică din neurochirurgie sau neurologie. Muzica face parte din cu totul altceva, face parte din fiinţa noastră. Datorită ei, impactul pe care îl primim prin sistemul auditiv se difuzează în întreg creierul şi are loc o emulaţie, o infuziune a tuturor centrilor nervoşi”, spune medicul neurolog Vlad Ciurea.
„Staţi undeva sub o cupolă de muzică, poate să fie la o filarmonică, într-un amfiteatru deosebit, într-o biserică, uitaţi-vă în sus, uitaţi-vă în jos şi, în cadrul muzicii care se percepe, vă transformă într-o mişcare cerebrală cu totul deosebită şi începeţi să plutiţi, intraţi într-o transă. De ce se produce această transă?
Pentru că muzica deschide foarte mulţi centri nervoşi. Centrii nervoşi, ca nişte luminiţe, încep să se conecteze între ei şi dintr-odată se produce o deschidere a unor căi pe care noi nu le avem percepute în faţa noastră şi încep să se deschidă treptat, treptat”, a mai spus Vlad Ciurea, care este și membru onorific al Academiei Române.
Întrebat ce fel de muzică este indicat să ascultăm, medicul a venit cu o serie de recomandări.
„Rămâneţi pe muzică, muzică frumoasă, cea care vă place. S-a constatat că muzica lui Mozart deschide foarte mulţi centri nervoşi, element esenţial care s-a dovedit pe bază de RMN funcţional. De ce Mozart şi de ce nu Beethoven sau Bach, nu ştiu să explic exact. Probabil pentru că muzica lui Mozart este frumoasă, te face să pluteşti”, apreciază medicul.
Profesorul Vlad Ciurea aminteşte de rolul major pe care muzica îl joacă în evoluţia copiilor.
„S-a dovedit că muzica este un element esenţial pentru copilaşul ăla care se află în burtica mamei şi aşteaptă să-l aducă barza în această frumoasă lume şi în această frumoasă ţară numită România. În această burtică în care se află, copilaşul se plimbă, se dă peste cap, se joacă, are o anumită viaţă. Noi îi spunem viaţă intrauterină. Daţi-i să asculte muzică. Daţi-i, pentru că îi dezvoltă centrii nervoşi încă din burtica mamei şi atunci când vine barza va fi un copil deştept şi frumos!”, este sfatul lui Vlad Ciurea.