25 ian. 2024 | 12:40

Anunţ pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. Mesajul autorităţilor: „Accesul la servicii publice locale şi avantaje”

Utile
Anunţ pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. Mesajul autorităţilor:
De peste 70 de ani avem serviciul de evidența populației

Un element important în colectarea taxelor și impozitelor locale, este prin intermediul evidenței populației unui oraș, în general ținând de Ministerul Administrației și Internelor, încă din 2009, și în baza unei legislații foarte bine stabilite. Dar, așa cum s-a dovedit, au fost încălcări ale acestei legislații, mai ales când vine vorba de persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin. În acest sens, autoritățile au încercat prin diferite mijloace să informeze ppulația cu privire la beneficiile acestei categorii, beneficii despre care vorbim în cele ce urmează.

De peste 70 de ani avem serviciul de evidența populației

Deși sistemul există încă din 1949, deci de mai bine de 74 de ani, deabia după 1990 a avut parte de modificări importante, atât ca departamet, cât și ca legislație în sine. Odată cu schimbarea regimului, după anii 90, întreg sistemul de evidența populației a avut nevoie de modernizare, așa că la puțin timp lua ființă Registrul Național de Evidența a Persoanelor, iar din 2009 face parte din structura Ministerului Administrației și Internelor.

Citește despre: Ce salarii au bugetarii care lucrează la evidența populației. Directorul câștigă peste 2.500 de euro lunar

La 6 ani de înființarea registrului, legiuitorii votau o nouă lege, Legea 105/1996, care avea să fie modificată ulterior de parlamentari, prin mai multe amendamente și ordonanțe. Cele mai recente sunt Legea 162/2020, Normele metodologice din martie 2021, publicate de Ministerul Justiției, precum și Ordonanța 12/2023 privind „modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate.

Dar, autoritățile centrale și locale s-au confruntat cu mari probleme, mai ales în ultimii ani, și aici vorbim de acea parte a populației care nu locuiesc la adresa din buletin. Probleme majore s-au constatat în perioada alegerilor, unii votând în circumscripții în fals, în baza unor documente de domiciliu false.

Vezi și: Ce trebuie să ştie românii care urmează să îşi schimbe buletinul. Detaliul de care mulţi nu au habar

În acest sens toate modificările aduse legii inițiale, cea din 1996, au avut menirea de a combate genul acesta de practici, pe de-o parte, iar pe de alta, să-i informeze pe ce în această situație, de afla care sunt beneficiile.

Care este anunţul pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin

Concre, când vorbim de acei locuitori care nu locuiesc la adresa din buletin, conform legii, este nevoie de așa-numita viză de flotant, care atestă domiciliul temporar într-o anume localitate, altul decât cel înscris în cartea de identitate. În primă fază, acest demers vine în ajutorul serviciului de evidența populației, pentru a știi exact care este numărul real de locuitori dintr-o localitate. În a doua fază, ajută autoritățile locale îna colecta de la toți locuitorii taxele și impozitele locale, evitându-se evaziunea și derogarea de la aceste obligații. Iar, în al treilea rând, este menită să-i aducă în totală legalitate pe cei în cauză.

Află despre: Lege nouă în România? Ce nu mai ai voie să faci dacă deții viză de flotant pe buletin

Viza de flotant este necsară pentru cei români care-și schimbă pentru o perioadă limitată, temporar, domiciliul, fie din interes de serviciu, fie dacă sunt studenți și se află într-un alt oraș la facultate. Viza de flotant este necesară și pentru acea categorie a populației care locuiește cu chirie într-un alt spațiu de locuit, fie în același oraș, sau într-o altă localitate. Autoritățile pun accent pe ideea de a nu se face confunzie între viza de flotant, care are caracter temporar, și mutația, care reprezintă documentul prin care se atestă, inclusiv pe cartea de identitate, noul domiciliu.

Care sunt acele documente necesare pentru a obține viza de flotant

În cele ce urmează vă prezentăm și care sunt acele documente necesare pentru a obține viza de flotant în localitatea în care vă aflați temporar:

  1. Cerere de viza de flotant completată (disponibilă pe site-ul primăriei);
  2. Act de identitate (carte de identitate sau pașaport);
  3. Documente care atestă dreptul de folosință a locuinței (contract de închiriere, titlu de proprietate, adeverință de la proprietar);
  4. Declarație pe proprie răspundere (completată la primărie);
  5. Alte documente solicitate de autoritățile locale (certificat de naștere sau de căsătorie).

Mesajul autorităţilor pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin: „Accesul la servicii publice locale şi avantaje”

Pe lângă intrarea în legalitate, cei care au o viză de flotant au și anumite beneficii, la nivel local, după cum urmează:

  1. Acces la servicii publice locale, cum ar fi înscrierea copiilor la școală, asistența medicală sau ajutoare sociale;
  2. Drepturi electorale la alegerile locale din zona în care se află viza;
  3. Facilitarea declarării veniturilor și plății impozitelor la nivel local;
  4. Acces la anumite locuri de muncă care pot solicita viza;
  5. Înregistrarea mașinii la adresa specificată în viză.

 

Citește și: A fost prins în timp ce tranzacționa voturile flotanților. Candidatul PNL la primărie, prins în fapt de PRO România

Concluzie

Înainte de final, mai trebuie menționat un aspect, și anume că, în baza legislației în vigoare, persoanele găsite locuind ilegal, fără a avea viza de flotant, sau chiar mutația, riscă amenzi destul de mari.

Iar, ca și concluzie, deși ar putea părea stufos tot procesul de obținere a vizei de flotant, mai bine faceți așa, decât să vă treziți cu probleme și chiar cu plata unor amenzi.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro