Lege nouă în România? Ce nu mai ai voie să faci dacă deții viză de flotant pe buletin

Lege nouă în România? Ce nu mai ai voie să faci dacă deții viză de flotant pe buletin
Viza de flotant devine istorie

Conform legislației în vigoare, la tururile de scrutin un cetățean român putea vota cu viza de flotant. Surse din Parlamentul României spun că există pe masă un proiect de lege care va schimba radical votul românilor. Proeiectul, conform surselor, ar fi fost inițiat de unul din deputații PNL din actualul corp legislativ din Camera Deputaților.

Viza de flotant devine istorie

În ultimii 30 de ani, conform legislației, un cetățean român putea vot aavând viza de flotant pe buletin. Acest lucru este valabil pentru la alegeri, locale, prezidențiale, sau parlamentare. În toți acești ani turismul electoral a crescut vertiginos, iar infracțiunile de fals și vot multiplu a fost posibil.

Surse din cadrul Camerei Deputaților vorbesc despre un nou proiect de lege menit să schimbe definitiv legea electorală și să interzică turismul electoral. Inițiatorul acestui proiect de modificare a legii electorale este deputatul PNL Gigel Știrbu, declarând că dorește eliminarea turismului electoral.

”Concret, nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului. De ce? Pentru că sunt cetățeni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor.

Apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo. Iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate.”, spune deputatul despre noul proiect.

Până acum, înaintea feicărui scrutin, turiștii electorali se deplasau într-o anumită localitate, primeau rapid viza de flotant și votau în respectiva circumscripție electorală. Prin astfel de metode s-a reușit, într-o proporție covârșitoare, fraudarea alegerilor, prin dublarea voturilor către un anume partid. Prin noul proiect, deputatul PNL tocmai acest lucru dorește eliminat din Legea electorală existentă în acest moment.

”Așa cum am promis, am depus la începutul acestei noi legislaturi inițiativa legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidenta persoanelor şi actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul prevenirii ”turismului electoral” și distorsionării rezultatului alegerilor.”, spune deputatul.

Propunerea legislativă depusă astăzi

Proiectul de lege inițiat de deputatul Gigel Știrbu a fost depus astăzi, 9 februarie, în Camera Deputaților, fiind susținut de majoritatea deputațior, colegi de partid. În expunerea de motive a noului proiect de lege, deputatul aduce și date statistice relevante și argumentative.

”S-a făcut o analiză pe 200 de localități. Astfel s-a observat o migrație suspectă la alegerile locale din anii 2016 si 2020. Cu această ocazie s-a constatat că viza de flotant, ca număr, a fost de 20.000. Aproape toate aceste vize au fost emise în preajma alegerilor.

În anii fără alegeri, numărul maxim de vize de flotant care au fost emise in aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai putin. A fost obținută viza de flotant doar pentru a-1 vota pe primari.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI