De obicei, un angajat primește un salariu pentru fiecare lună muncită, respectiv 12 pentru un an întreg. În cadrul unei instituții, însă, cei care lucrează acolo au privilegiul de a primi nu mai puțin de 16 salarii. Câți bani încasează lunar acești angajați și câte alte beneficii au.
Cine nu și-ar dori, ca pe lângă salariul pe care îl primește lună de lună, să mai aibă parte și de altele bonus? Majoritatea au 12 plăți pentru un an, dar se pare că există unii angajați ce primesc de la locul de muncă 16 salarii într-un an.
Este vorba despre șefii și angajații Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care primesc anual 16 salarii. Instituția a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii lunare, și altele suplimentare, bonus pentru activitatea depusă de personal.
Această informație devine a apărut în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost martora situației dificile în ultimii doi ani, când companiile Euroins și City Insurance, principalii jucători pe piața asigurărilor auto obligatorii (RCA), au intrat în faliment.
Ulterior, prețurile acestor polițe au înregistrat creșteri semnificative. În primăvară, Guvernul a stabilit un plafon pentru tarifele polițelor RCA, iar recent a decis să prelungească această măsură până la sfârșitul anului.
Astfel, în contractul angajaților se precizează și patru salarii suplimentare: unul suplimentar de Crăciun, unul pentru vacanță, altul de ziua instituției și unul ca bonus de performanță. În total, 16 salarii pentru un singur an.
Claudiu Năsui, deputat USR, a reușit să obțină Contractul Colectiv de Muncă în urma unui proces cu ASF. Astfel, a avut acces la unele informații cu care a reușit să surprindă, detalii la care mulți nu se așteptau.
Dacă înainte, angajații ASF aveau 14 salarii, acum au mai fost adăugate încă două, bonus. Astfel, deputatul a dezvăluit că, numai în 2022, consiliul ASF, format din nouă persoane, a primit în total 1,5 milioane de euro.
Nu s-a lăsat mai prejos nici președintele Nicu Marcu. Oficialul a încasat venituri de până la 25.000 de euro brut pe lună. De altfel, angajaților li se decontează și transportul, chiria, dar și deplasările externe.
„Iată salariile consiliului pe care și le secretiza ASF. În total, peste 1.5 milioane de euro doar în 2022 pentru cei 9 care conduc ASF. Fără să punem la socoteală «mărunțișul» din decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe.
«Numărul unu» este probabil domnul președinte Nicu Marcu, a avut venituri lunare de 25.000 euro brut. Totul din banii dumneavoastră. După un an jumătate de procese am primit și noi cifrele. Dacă tot îi plătiți salariul, n-ar fi rău să aflați și cât este”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.
Cele 16 salarii nu sunt singurele beneficii ale angajaților ASF. Cei care au un post în cadrul acestei instituții se bucură de mult mai multe avantaje, spre deosebire de alți angajați din România.
Vezi și: Ce salariu are un mecanic, în 2023. E o meserie bănoasă chiar şi în România
Conform Contractului Colectiv de Muncă, angajații ASF beneficiază de o serie de drepturi suplimentare în afara celor 12 salarii standard. Aceste beneficii includ:
Prime anuale echivalente cu 100% din salariul brut și indemnizația brută lunară pentru evenimente precum Ziua ASF și concediul anual. În plus, o astfel de primă anuală suplimentară este acordată fără niciun motiv specific.
Angajații mai primesc o primă de performanță sub forma unui salariu suplimentar și au o serie de zile libere pentru diverse evenimente de familie, inclusiv căsătoria unui copil sau decesul socrilor.
De asemenea, li se acordă o zi liberă în ziua de naștere, indiferent dacă aceasta cade într-o zi lucrătoare sau nu. Tot ASF oferă și sprijin financiar în valoare de 8.775 de lei pentru situații medicale deosebite și unul în valoare de 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I.
Cei care lucrează pentru ASF primesc cadouri pentru copii cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și 1 iunie, precum și o subvenție lunară de 300 de lei pentru abonamente la săli de fitness sau activități de wellness și vouchere de vacanță și tichete de masă.